Η "θρησκεία" πουλάει!

16.08.2007
Είναι πιθανό το αγαπημένο θέμα το 2007 να είναι η θρησκεία; Ή μάλλον η μη θρησκεία; Κάτι τέτοιο φαίνεται από τις σελίδες του δικτυακού βιβλιοπωλείου «Αmazon», που αποκαλύπτει πως τα τελευταία τρία χρόνια οι πωλήσεις των βιβλίων που εξερευνούν θέματα θρησκευτικά και πνευματικά ξεπερνούν το 50%.
Είναι πιθανό το αγαπημένο - προς σκέψη και συζήτηση - θέμα το 2007 να είναι η θρησκεία; Ή μάλλον η μη θρησκεία;

Κάτι τέτοιο φαίνεται από τις σελίδες του δικτυακού βιβλιοπωλείου «Αmazon», που αποκαλύπτει πως τα τελευταία τρία χρόνια οι πωλήσεις των βιβλίων που εξερευνούν θέματα θρησκευτικά και πνευματικά ξεπερνούν το 50%.

Βέβαια, την κούρσα οδηγούν οι «άθεοι» συγγραφείς. Το πιο δημοφιλές «θρησκευτικό» βιβλίο είναι «Η πλάνη του Θεού», γραμμένο από τον βιολόγο και ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, Ρίτσαρντ Ντόκινς (γνωστός για το έργο του «Εγωιστικό Γονίδιο»), ενώ δεύτερο σε πωλήσεις έρχεται «Ο Θεός δεν είναι μεγάλος» του δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς, του γνωστού για τις θέσεις του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Ακολουθεί τρίτο στην κατηγορία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Πάπα, και ακολουθεί το εγχειρίδιο του Πάολο Κοέλο για το πώς να ακολουθήσεις το όνειρό σου, «Ο Αλχημιστής». Στην πέμπτη θέση ακολουθεί η πολεμική του έργου του Ντόκινς με τίτλο «Η πλάνη του Ντόκινς» των Άλιστερ και Τζοάνα ΜακΓκραθ.

Παρόλη την πολεμική και τις αναγνωστικές αντιπαραθέσεις, τις πωλήσεις του βιβλίου «Η πλάνη του Θεού» ξεπέρασε μόνον ο έβδομος Χάρι Πότερ. Ωστόσο, η έκδοσή του τον τελευταίο χρόνο προκάλεσε 120% αύξηση στις πωλήσεις της Βίβλου, σύμφωνα με το «Αmazon».

Σχετικά με το φαινόμενο, ο καθηγητής φιλοσοφίας AC Grayling, που έχει γράψει το «Ενάντια σε όλους τους θεούς», εκτιμά πως αυτού του είδους τα βιβλία απέκτησαν κοινό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «που άλλαξε τη φύση της αντιπαράθεσης δραματικά. Μία δεκαετία πριν κανείς δεν θα έλεγε σε ένα πάρτι "Είμαι χριστιανός"». Δεν θα μιλούσες περισσότερο για θρησκευτικά θέματα απ ό,τι για τη σεξουαλική σου ζωή.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν σκεφτόμαστε πια πως οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ή να εξαιρούνται από νόμους λόγω πεποιθήσεων. Οι δογματικοί λένε: «Πίστεψε ό,τι θες, αλλά μην το επιβάλλεις σε μας ή στα παιδιά μας. Το να επιτρέπεις σε θρησκευτικούς οργανισμούς περισσότερα προνόμια κι επιρροή συγκριτικά με κάποιο κόμμα ή με κάποιον συνδικαλιστικό φορέα σημαίνει πως διαστρεβλώνεις τη δημόσια αντιπαράθεση.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να ξυπνούν σχετικά με το τι είναι μη φυσιολογικό».