"Έφυγε" η συγγραφέας Μάρω Λοΐζου

21.08.2007
Κατέληξε, χθες το μεσημέρι, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ηττημένη από την επάρατη νόσο, η συγγραφέας Μάρω Λοΐζου.

«Ο κόσμος είναι ένα θαύμα και αυτή την αίσθηση του θαύματος προσπαθώ με τα βιβλία μου να μεταδώσω στα παιδιά, στον βαθμό που η τέχνη και το ταλέντο μου επιτρέπουν», δήλωνε η Μάρω Λοϊζου. Η ποιήτρια, στιχουργός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων έφυγε χθες από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 67 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.

Η Μάρω Λοϊζου γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Γονείς της ο Κωνσταντίνος Λήμνος από την Κω και η Μυρσίνη Χατζηιωάννου από τη Λέσβο.

Το 1965 παντρεύτηκε τον συνθέτη Μάνο Λοϊζο, με τον οποίο ένα χρόνο μετά απέκτησε μια κόρη, τη Μυρσίνη.

Το 1974 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 35 βιβλία της, έξι εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Αποσπάσματα από αυτά έχουν περιληφθεί σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού. Σε όλα της τα βιβλία έχουν απονεμηθεί ειδικά βραβεία, ενώ αποτελούν αντικείμενο μελέτης παιδοψυχολόγων λόγω της καινοτομίας της γραφής τους.

Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας και το 1988 ήταν υποψήφια της χώρας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

Σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει: «Για το θάνατο της Μάρως Λοΐζου δεχτείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ο θάνατός της αποτελεί απώλεια για την ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για το παιδικό βιβλίο, που με αφοσίωση και ευαισθησία υπηρέτησε».

Η κηδεία της θα γίνει αύριο (22/08) στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Παπάγου.