Βαλκανικές Εστιάσεις στον ΗΛΙΟ

27.08.2007
Φωτογραφίες ασπρόμαυρες και έγχρωμες, ψηφιακές και μη, συγκροτούν τον κορμό της έκθεσης φωτογραφίας «Βαλκανικές εστιάσεις», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο ΗΛΙΟΣ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία» του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007, στις 20.00, στην αίθουσα τέχνης του Κέντρου Χαρακτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο ΗΛΙΟΣ, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Βαλκανικές εστιάσεις», σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικής Νεάπολης, τη Σχολή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι Branimir Karanovic, Tijana Rancic, Branislav Stankovic από τη Σερβία και οι Βασίλης Καρκατσέλης και Θανάσης Ράπτης από την Ελλάδα, καλλιτέχνες με σημαντικό έργο και πολλές παρουσίες στη χώρα τους και στο εξωτερικό.

Φωτογραφίες ασπρόμαυρες και έγχρωμες, ψηφιακές και μη, συγκροτούν τον κορμό της έκθεσης και μας «κλείνουν» το μάτι, προσκαλώντας μας να ακολουθήσουμε τις εστιάσεις του βλέμματος των καλλιτεχνών, καθώς και τον προβληματισμό τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία» που οργανώνει ο Δήμος Νεάπολης.

BRANIMIR KARANOVI
Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1950. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου και συνέχισε στην ίδια Σχολή τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Χαρακτική. Από το 1978 και μέχρι το 1997 ήταν καθηγητής στη Σχολή Καλών του Νόβο Σάντ και το 1999 εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου όπου διδάσκει Φωτογραφία. Παρουσιάζει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από το 1976. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό.

TIJANA RANCIC
Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1978. Πήγε στο Σχολείο Βιομηχανικού Design, απ΄όπου και την επέλεξαν για να φοιτήσει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βελιγραδίου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φωτογραφία. Παρακολούθησε πρόγραμμα ειδίκευσης στο εργαστήριο Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.θ. με υπεύθυνο τον αν. καθηγητή κ. Ξενή Σαχίνη. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι και στη Θεσσαλονίκη.


BRANISLAV STANKOVIC
Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου. Εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης και έχει βραβευθεί για πολλές του εργασίες. Έργα του έχει παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ
Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως τη φωτογραφική του σε 26 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές, στα περισσότερα σχεδόν διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και μπιενάλε. Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα με κείμενα και φωτογραφίες του. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.


ΘANAΣHΣ PAΠTHΣ
Γεννήθηκε το 1962 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Nομικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Mε τη φωτογραφία ασχολείται τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις άλλων φωτογράφων. Φωτογραφίες, μεταφράσεις, διηγήματα και άρθρα του για την σύγχρονη τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Eίναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης.


«Βαλκανικές εστιάσεις»
Κέντρο Χαρακτικής Δήμου Νεάπολης ΗΛΙΟΣ, Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού,
Τηλ.: 2310 522725, 2310 533544
Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Σάββατο: 11:00 - 14:00.
Πληροφορίες: Ξενής Σαχίνης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου
Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ», τηλ. 6974 916 449.