Πατέρας, Στάχτες, αλλά και Σωτηρία Μπέλλου στο Θέατρο Στοά

27.08.2007
Με το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας» θα ανοίξει τη νέα θεατρική σεζόν το Θέατρο Στοά μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το χειμώνα που πέρασε.
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2007
Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Ο Πατέρας»

Με το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας» θα ανοίξει τη νέα θεατρική σεζόν το Θέατρο Στοά μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το χειμώνα που πέρασε.

«Ο Πατέρας» είναι ένα έργο που γεννήθηκε από τις πραγματικές ανησυχίες που βασάνιζαν τον Στρίντμπεργκ την εποχή που το ‘γραφε. Τόσο η πατρότητα, όσο και το μεγάλο, αιώνιο, χάσμα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, αλλά κυρίως η πολύ χαλασμένη σχέση που είχε με την γυναίκα του εκείνη την περίοδο, στάθηκαν η αφορμή για να το γράψει. Μπορεί κανείς να ονομάσει τον «Πατέρα» μια αυτοβιογραφία πάνω στη συγκεκριμένη αγωνία, αγωνία που διακατείχε συνέχεια τον Στρίντμπεργκ και που μεταφέρει στον ήρωα του έργου προσπαθώντας να κρατήσει το δικαίωμα της απόλυτης ευθύνης πάνω στο παιδί του από τη μια - επικρατούσα άποψη της εποχής - και από την άλλη, στην προσπάθεια της γυναίκας του να έχει κι αυτή δικαίωμα πάνω στην ανατροφή της κόρης της.

Τον Λοχαγό και τη σύζυγό του ερμηνεύουν οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη, τον γιατρό ο Γιώργος Ζιόβας, τον αδελφό της συζύγου ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου και την κόρη η νέα ηθοποιός Νάντια Περιστεροπούλου.
Συμμετέχουν ακόμη ο Αλέκος Κούρος, η Άννα Κοζαδίνου και ο Στέφανος Καλαϊτζής.

Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Παπαγεωργίου και τα σκηνικά και κοστούμια της Λέας Κούση.


Ιανουάριος - Μάιος 2008
Κρίστοφερ Χάμπτον,
«Στάχτες»

Με το έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον «Στάχτες» θα υποδεχτεί τη νέα χρονιά η Στοά, έργο που παρουσιάστηκε πρόσφατα (Μάρτιος 2006) με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο. Είναι μια ιστορία έρωτα, φιλίας και προδοσίας ανάμεσα σε δύο αξιωματικούς γραμμένη από το συγγραφέα των «Επικίνδυνων Σχέσεων».

Ο Χένρικ, απόστρατος αξιωματικός του αυστροουγγρικού στρατού μετά τον θάνατο της συζύγου του Κριστίνε, συναντιέται μετά από σαράντα χρόνια στον πατρογονικό του πύργο με τον παιδικό φίλο, επίσης αξιωματικό, Κόνραντ. Στη συνάντηση αυτή ο Χένρικ επιχειρεί να μάθει από τον φίλο του την αλήθεια για το γεγονός που τον οδήγησε στη απόφαση να εξαφανιστεί από τη ζωή του, προφανώς λόγω της ερωτικής σχέσης του Κόνραντ με τη Κριστίνε, σχέση για την οποία εκείνη δεν μίλησε ποτέ.

Το έργο θα ανέβει σε μετάφραση της Λέας Κούση και σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου που θα ερμηνεύσει το ρόλο του Χένρικ, ενώ ο Γιάννης Ροζάκης θα υποδυθεί τον Κονραντ.

Σοφία Αδαμίδου, «Σωτηρία Μπέλλου»

Παράλληλα με τις «Στάχτες» η Στοά θα παρουσιάσει τον θεατρικό μονόλογο «Σωτηρία Μπέλλου» βασισμένο στις συνεντεύξεις που πήρε η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου, στην πρώτη της θεατρική απόπειρα.
Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ενώ θα πάρουν μέρος μία τραγουδίστρια και μια μικρή λαϊκή ορχήστρα, καθώς επίσης και δύο ηθοποιοί σε βουβούς ρόλους.
Η παράσταση συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας.