Ρεκόρ για τον «Άνεμο του Νότου»

29.08.2007
Απίστευτη επιτυχία σημειώνει στην Ισπανία έργο του Αγγλοϊρλανδού συγγραφέα Ian Gibson, που ζει στη Μαδρίτη. Τα 14.000 αντίτυπα της έκδοσης του πρώτου του μυθιστορήματος, που είναι γραμμένο στα Ισπανικά, «Viento del Sur» (Ανεμος του Νότου), εξαφανίζεται από τα βιβλιοπωλεία σε χρόνο-ρεκόρ.
Απίστευτη επιτυχία σημειώνει στην Ισπανία έργο του Αγγλοϊρλανδού συγγραφέα Ian Gibson, που ζει στη Μαδρίτη. Τα 14.000 αντίτυπα της έκδοσης του πρώτου του μυθιστορήματος, που είναι γραμμένο στα Ισπανικά, «Viento del Sur» (Άνεμος του Νότου), εξαφανίζεται από τα βιβλιοπωλεία σε χρόνο-ρεκόρ.

Ο 68χρονος Ian Gibson, γνωστός για τις περίφημες βιογραφίες των Ισπανών Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Σαλβαντόρ Νταλί, σε αυτό το έργο ασχολείται με τη φανταστική βιογραφία ενός Άγγλου γλωσσολόγου ονόματι Τζον Χιλ, που υποφέρει στα σχολεία μεθοδιστών στην Κορνουάλη, πριν συναντήσει τη δόξα και την τύχη του στην ελεύθερη Ισπανία. Ο ίδιος ο συγγραφέας γεννήθηκε σε οικογένεια μεθοδιστών στο Δουβλίνο, αλλά έχει ισπανική υπηκοότητα εδώ και 20 χρόνια.

Με τη βρετανική αίσθηση του χιούμορ, που διαθέτει ο Γκίμπσον, επιτίθεται στη βρετανική κοινωνία, εξετάζοντας τις τάξεις, τη θρησκεία, τις οικογένειες χωρίς αγάπη και τα εξαθλιωμένα σχολεία.

«Αυτό που πραγματικά σιχαινόμουν στους Βρετανούς, ήταν ο σνομπισμός τους, ο ανόητος τρόπος ομιλίας τους, που υποτιμούσε τους ανθρώπους, και πάει λέγοντας», σχολίασε ο Γκίμπσον συμπληρώνοντας: «Ποτέ δεν μου άρεσε το ιδιωτικό σύστημα, πιστεύω στη δημόσια εκπαίδευση».