Atropa Vanitas: Ο άνθρωπος ενάντια στη φύση!

30.08.2007
Με αφορμή τις ιδιότητες του φυτού Atropa Belladonna, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση 'Atropa Vanitas' σχολιάζουν την επίδραση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας στη φύση.

Η ομαδική έκθεση 'Atropa Vanitas', που εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007 και ώρα 8.00 στον «Κοσμο-Πολιτισμό» σχολιάζει την επίδραση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας στη φύση.

Ο τίτλος της έκθεσης Atropa Vanitas χρησιμοποιεί το μισό όνομα του φυτού Atropa Belladonna για να το συνδυάσει με τη Vanitas, τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης.

Το φυτό Atropa Belladonna ή Deadly Nightshade έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ανά τους αιώνες ως θανατηφόρο δηλητήριο, φάρμακο, καλλυντικό, αλλά και παραισθησιογόνο ναρκωτικό. Το όνομα Belladonna προέρχεται από τη χρήση του στο παρελθόν από τις γυναίκες στην Ιταλία, για να κάνουν πιο έντονο και αισθησιακό το βλέμμα τους, καθώς έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τις κόρες των ματιών. Πέρα από τη χρήση του ως δηλητήριο αλλά και φάρμακο, και στη σύγχρονη συμβατική αλλά και εναλλακτική φαρμακευτική, κάποτε πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τη λυκανθρωπία και θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν από τις μάγισσες του Μεσαίωνα σε συνδυασμό με κάποια άλλη παραισθησιογόνα ουσία. Σύμφωνα δε με λαϊκούς θρύλους, μόνον ο ίδιος ο διάβολος έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί το φυτό, και σκοτώνει όποιον το τρώει.

Με αφορμή τις ιδιότητες και χρήσεις του φυτού από τον άνθρωπο, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχολιάζουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση: ο τρόπος που ο άνθρωπος οικειοποιείται, χρησιμοποιεί και επεμβαίνει στη φύση, για να δημιουργήσει ή να καταστρέψει.

Συμμετέχουν και οργανώνουν οι καλλιτέχνες: Αικατερίνη Γεγισιάν, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Μάρω Μιχαλακάκου, Κώστας Μπασάνος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Χρηστίδη, Δημήτρης Χρηστίδης.


«Κοσμο-Πολιτισμό», Πολυπολιτισμικό Κέντρο
Οδός Ανδ. Μεταξά 20 και Εμ. Μπενάκη, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007, ώρα 8.00 μμ
Διάρκεια έκθεσης: 4/9/07 - 27/9/07
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10/9/07: 3:00 μμ - 9:00 μμ
Τρίτη έως Παρασκευή: 3:00 μμ - 9:00 μμ
Σάββατο- Κυριακή: 1:00 μμ - 8:00 μμ
Δευτέρα: 17 & 24/9/07 ο χώρος θα είναι κλειστός.
Πληροφορίες: Κοσμο-Πολιτισμός (ανοικτά από Δευτέρα 27/9/07)
Τηλ.: 210-3303385