Ιππής σε Ηρώδειο και Πετρούπολη!

31.08.2007
Την κωμωδία του Αριστοφάνη ΙΠΠΗΣ παρουσιάζει φέτος σε καλοκαιρινή περιοδεία το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης με τον Γιώργο Αρμένη να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί. Το έργο θα παρουσιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας και στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο!
Την κωμωδία του Αριστοφάνη ΙΠΠΗΣ παρουσιάζει φέτος σε καλοκαιρινή περιοδεία το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης με τον Γιώργο Αρμένη να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί.
Το έργο θα παρουσιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας και στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο!

Οι Ιππής πρωτοπαρουσιάστηκαν στα Λήναια του 424 π.Χ. κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Έργο με σαφείς πολιτικές προθέσεις και παρότι θίγει καταστάσεις και πρόσωπα της εποχής του ποιητή, παραμένει απόλυτα σημερινό όσο και επίκαιρο.

Για την επιλογή του έργου και τη φετινή παραγωγή του θεάτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης Πάνος Σκουρολιάκος, σημειώνει:

«Δεν θα δυσκολεύθηκε ιδιαίτερα ο Αριστοφάνης, να βρει κάποιον φαύλο πολιτικό να σατιρίσει.. Είχε μπροστά του τον αρχιδημοκόπο Κλέωνα. Λένε μάλιστα κάποιοι μελετητές πως θα πρέπει να είχε σ΄ αυτό του το έργο και την συνδρομή του Εύπολη, του λίγο μεγαλύτερου από αυτόν, κωμικού επίσης ποιητή. Περιλαβαίνει κι άλλους όμως στο έργο του ο Αριστοφάνης. Ο Δημοσθένης και ο Νικίας στα πρόσωπα των δύο δούλων, ο γέρων Δήμος που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον λαό, κι ένας τρις χειρότερος του Κλέωνα πολιτικός. Ένας απίστευτα χυδαίος Αλλαντοπώλης!

Και βέβαια οι ΙΠΠΗΣ. Ο χορός των καβαλάρηδων, ο μοναδικός νεανικός σε έργο του Αριστοφάνη, που ξεχύνονται στην ορχήστρα κόντρα στον Κλέωνα, ως ορκισμένοι εχθροί του, μιας και είχαν αποκαλύψει πως δωροδοκήθηκε απ΄τους συμμάχους, κι αυτός με τη σειρά του, τους κατηγόρησε ως ‘λειποστρατούντας’.

Μας παραδίδει λοιπόν, την πιο ανελέητη, την πιο ολοκληρωμένη πολιτική σάτιρα εναντίον των δημαγωγών που γράφτηκε ποτέ. Είναι τόσο αληθινή που ξεπερνάει τον καιρό της. Φτάνει ως τις μέρες μας νέα και ελκυστική όπως όλες οι κωμωδίες του μέγιστου κωμικού ποιητή άλλωστε, και μας προκαλεί να αναμετρηθούμε μαζί της, να την αγγίξουμε, να την κάνουμε δική μας και να την μοιραστούμε με τους θεατές στα θεατρικά πατάρια αυτού του καλοκαιριού, απ΄ άκρη σ΄ άκρη στην Ελλάδα του 2007.»

Οι συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση - Διασκευή: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Σκηνικά: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Χορογραφία: Έλενα Γεροδήμου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Μουσική Διδασκαλία: Απόστολος Ψυχράμης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Περικλής Καρακωνσταντόγλου

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιώργος Αρμένης, Πάνος Σκουρολιάκος, Κώστας Φλωκατούλας, Περικλής Καρακωσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος.

Χορός: Χάρης Αγγέλου, Γιάννης Αδρίμης, Στέλιος Ανδρονίκου, Στράτος Κανιαμός, Γιάννης Πλιάκης, Πασχάλης Καρατζάς, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ευθύμιος Μπαλαγιάννης, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Μπριάνας, Θανάσης Πετρόπουλος, Γιώργος Πισπινής, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Χουλιάρας.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, Υψηλάντη 17, 35100 Λαμία
Τηλ.: 2231033325

Info:
3 Σεπτεμβρίου
στο Θέατρο Πέτρας
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € φοιτητικό

7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένες 50 €, Α & Β 30 € Άνω διάζωμα 20 €, 15 € φοιτητικό