Φωτογραφίζοντας με νέους κώδικες

03.09.2007
20 χρόνια ενεργής παρουσίας στα φωτογραφικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας κλείνει φέτος ο θεσμός του 'Μήνα Φωτογραφίας' και προετοιμάζεται για τη μελλοντική του μορφή και πορεία.

Ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας στην Αθήνα αποτελεί τον παλαιότερο θεσμό μαζικών φωτογραφικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα (από το 1987) και έναν από τους παλαιότερους στην ευρωπαϊκή φωτογραφική σκηνή.

Φέτος ο θεσμός του Μήνα Φωτογραφίας κλείνει 20 χρόνια ενεργής παρουσίας στα φωτογραφικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας και προετοιμάζεται για τη μελλοντική του μορφή και πορεία. Έτσι, βιώνοντας τη μετάβαση του αυτή από τη μια μορφή σε άλλη, συναντά και αυτός - με το δικό του τρόπο - τη φετινή θεματική του με τίτλο 'Ανάμεσα στις μνήμες και το μέλλον'.

Η θεματική του φετινού 14ου Διεθνούς Μήνας Φωτογραφίας επιχειρεί τον παραλληλισμό του οικείου με το ανοίκειο, του παλιού με το καινούργιο, της παράδοσης με την καινοτομία, της μνήμης με το απροσδιόριστο, αναζητώντας τα σημεία συνάντησης του παρελθόντος με το μέλλον.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, η φωτογραφία μοιάζει να έχει απωλέσει τους κώδικες που μέχρι πρότινος τη χαρακτήριζαν. Η έτσι κι αλλιώς δεδομένη ικανότητα των πολλαπλών χρήσεών της, έχει διευρυνθεί· και σχεδόν ο καθένας σήμερα, με την κατοχή ακόμη και ενός απλού κινητού τηλεφώνου, καθίσται εν δυνάμει φωτογράφος. Το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν απαιτεί πλέον την πολυπλοκότητα των χημικών διαδικασιών και είναι άμεσα προσλήψιμο και διαχειρίσιμο μέσα από έναν προσωπικό υπολογιστή.

Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα προσφέρουν με ιδιαίτερη ευκολία απεριόριστες δυνατότητες διαστρέβλωσης της εικόνας. Είναι δυνατόν η φωτογραφία να συνεχίσει να θεωρείται μέσο αποτύπωσης της εικόνας του κόσμου;

Ο 14ος Μήνας Φωτογραφίας «Ανάμεσα στις μνήμες και το μέλλον» (Between memories and future) τιμά τις μνήμες του μέσα από αναδρομικές εκθέσεις και υποδέχεται το μέλλον του με καλλιτέχνες, που η δουλειά τους διαπραγματεύεται τη νέα μορφή της φωτογραφίας.

Τον 14ο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας εγαινιάζει η έκθεση του Francesco Scavullo στο Μουσείο «Ηerakleidon» στο Θησείο, ενώ το κυρίως πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει πάνω από 30 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις περισσότερες γκαλερί της Αθήνας και ένα μπαράζ εγκαινίων και εκδηλώσεων έως το τέλος Οκτωβρίου.