"Σελεστίνα" στο Αίθριο των Μουσών

03.09.2007
Υπονομεύει τον έρωτα! «Κοροϊδεύει» τους ερωτοχτυπημένους! Προσπαθεί. Κινούμενος ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό! Όλα αυτά από τον συγγραφέα Φερνάντο δε Ρόχας στο έργο του «Σελεστίνα» με την Νόνικα Γαληνέα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα παρουσιαστεί στο «Αίθριο των Μουσών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.
Υπονομεύει τον έρωτα! «Κοροϊδεύει» τους ερωτοχτυπημένους! Προσπαθεί. Κινούμενος ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό!
Όλα αυτά από τον συγγραφέα Φερνάντο δε Ρόχας στο έργο του «Σελεστίνα» με την Νόνικα Γαληνέα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα παρουσιαστεί στο «Αίθριο των Μουσών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Το αρχικό κείμενο του Ρόχας- που γράφτηκε μεταξύ του 1497 και 1499 είναι μια κωμικοτραγωδία γραμμένη σε διαλόγους κι έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ωρών! Έτσι λοιπόν δεν μπορεί να παρουσιαστεί ολόκληρο και σε κάθε ανέβασμα του- στις Ευρωπαϊκές σκηνές- διασκευάζεται με διαφορετικά αισθητικά η δραματουργικά κριτήρια.
Κοινή παραδοχή όλων των καλλιτεχνών είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα έργο συμβατικό, ούτε καν ως προς τη γένεσή του, αφού θεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει γραφεί από ένα μόνο συγγραφέα.

Ο Φερνάντο δε Ρόχας δηλώνει στον πρόλογο -αν δεν πρόκειται για πόζα ή τέχνασμα ύφους- ότι η πρώτη πράξη ανήκει σε κάποιον άλλο Ισπανό συγγραφέα, πιθανόν τον Χουάν δε Μένα ή τον Ροδρίγο Κότα. Απευθυνόμενος «σε ένα φίλο του» μας πληροφορεί ότι η τύχη το ’φερε να βρει κάτι «χαρτιά» με ένα ημιτελές και ανυπόγραφο διαλογικό έργο, που είχε τον τίτλο Κωμωδία του Καλίστο και της Μελιμπέα.

Θα μπορούσε να προχωρήσει την ερωτική ιστορία όπως την βρήκε. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο του! Θέλει να πειράξει τους ερωτευμένους και δίνει «ψυχή» στη Σελεστίνα την απαραίτητη προξενήτρα των δύσκολων ερώτων. Αν και αντιπροσωπεύει τον υπόκοσμο της κοινωνίας, τουλάχιστον της εποχής εκείνης, είναι το πιο ξεκάθαρο πρόσωπο σε όλο το έργο. Σαφείς οι προθέσεις της, γνωστές σε όλους οι ενέργειές της, άλλο αν όλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις χάρη στην ευφυΐα της, χάρη στην εμπειρική της σοφία και όχι χάρη στην υποτιθέμενη μαγική της ικανότητα. Είναι εργατική και υπερήφανη για τη δουλειά της?

Για την παράσταση του «Αιθρίου» όπου για πρώτη φορά το έργο θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα με αγγλικούς υπότιτλους, την δραματουργική επεξεργασία έκαναν η Αγαθή Δημητρούκα και ο Βασίλης Νικολαίδης που υπογράφει και την σκηνοθεσία.

Για το ανέβασμα της Σελεστίνα οι συντελεστές υπολόγισαν σε σχέση με το χρόνο να έχει τη διάρκεια μιας κανονικής θεατρικής παράστασης και σε σχέση με το χώρο, να είναι μια θεατρική παράσταση εμπλουτισμένη με πρωτότυπη μουσική και διαδραστικά τραγούδια. Τη μουσική υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Παίζουν οι: Κώστας Γάκης, Άννα Κουτσαφτίκη, Μάνος Ζαχαράκος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Δανάη Τζήμα, Πένυ Παπουτσή, Μαρία Παρασύρη, Γιάννης Κρανάς, Ηλίας Κουνέλας.
Τραγουδά ο Παναγιώτης Λάρκου.

Η μετάφραση-διασκευή και οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Αγαθής Δημητρούκα. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Πετρόπουλου, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η διδασκαλία κίνησης και η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

Η «Σελεστίνα» θα κάνει πρεμιέρα στο «Αίθριο των Μουσών» την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν πέντε ακόμα παραστάσεις στις 18,19,20,21 και 22 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές για τις παραστάσεις που θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ, είναι 35, 25 και 15€ (φοιτητικό).