"Οξειδώσεις" στον Τεχνοχώρο

03.09.2007
Με τον τίτλο "Οξειδώσεις" φιλοξενείται στον Τεχνοχώρο η ατομική έκθεση του χαράκτη Γιάννη Καψιδάκη από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου.
Με τον τίτλο "Οξειδώσεις" φιλοξενείται στον Τεχνοχώρο η ατομική έκθεση του χαράκτη Γιάννη Καψιδάκη από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου.

Ο τίτλος της υποδηλώνει τον προβληματισμό του καλλιτέχνη γύρω από το θέμα των οξειδώσεων στην χαρακτική. Η αναζήτησή του στη χαρακτική τον οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα όχι εκτύπωσης και τυπωμάτων, όπως όλοι έχουμε συνηθίσει, αλλά αντιμετώπισης της χαρακτικής μήτρας σαν αυτόνομο έργο.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει ότι «Οι οξειδώσεις είναι ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοιχτό, εδώ και χρόνια. Είναι εξέλιξη της χαρακτικής μου δουλειάς και συγκεκριμένα της χαλκογραφίας. Καθώς έβγαζα τη πλάκα μέσα από το οξύ έβλεπα πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αυτόνομο έργο, επιτοίχιο ή περίοπτο, χωρίς να χρειάζεται τύπωμα. Στο δρόμο αυτό με οδήγησαν οι περιπέτειες του ψευδαργύρου, μετά τη χάραξή της πλάκας, κατά τη διαδικασία της οξείδωσης. Από τη στιγμή εκείνη αναλαμβάνει το οξύ να συνεχίσει τη δική μου δουλειά.

Απρόσμενα και απρόοπτα γεγονότα, λάθη και τυχαίες καταστάσεις κατά τη χάραξη, συνεχίζονται, μεγεθύνονται, δημιουργούν συμπαγή και κενά και συνήθως λειτουργούν θετικά στο αποτέλεσμα. Στην εξέλιξη της δουλειάς μου, ο ψευδάργυρος γίνεται σίδηρος, το καλέμι ηλεκτροκόλληση, την οξείδωση αναλαμβάνει η βροχή και το τύπωμα ο... ήλιος... Στην τελευταία αυτή περίοδο, η ανθρώπινη μορφή σε συνδυασμό με μια μορφή κωδικοποιημένης γραφής-σχήματος, προσπαθούν να λύσουν τον σχεδιαστικό μου χώρο και να καταγράψουν γεγονότα και προσωπικά συναισθήματα. Στην ενότητα αυτή έχουμε έργα μεγάλης κλίμακας (14μ, 7μ. 4μ κ.α) σε αύλιους ιδιωτικούς χώρους κατοικιών στη Θεσσαλονίκη.»

Τεχνοχώρος, Αίθουσα Τέχνης
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 11742 Αθήνα
Tηλ.: 210 9228370
Τρ-Πα: 18:00-21:00, Σα: 12:00-15:00,
Κυ-Δε: κλειστά, Eίσοδος ελεύθερη