Συνέδριο «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος»

04.09.2007
Διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος» συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 23 και 24 Νοεμβρίου.
Διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος» συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 35 μελετητές του Εγγονόπουλου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκδοση των πρακτικών που θα ακολουθήσει αποσκοπεί σε μια νέα διερεύνηση και αποτίμηση του συνόλου του έργου του Εγγονόπουλου.

«Πώς βλέπουν σήμερα οι ιστορικοί της τέχνης το Νίκο Εγγονόπουλο ως ζωγράφο και γενικότερα ως υπερρεαλιστή εικονοποιό;» είναι ο βασικός ερευνητικός άξονας που θα προσεγγίσουν οι ομιλητές του Συνεδρίου που θα αναφερθούν στον Εγγονόπουλο ως εικονοποιό και ζωγράφο την πρώτη ημέρα του συνεδρίου (Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007). Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Συζητώντας για τον ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο σήμερα».

Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007) θα εξεταστεί η ποιητική πλευρά του έργου του: «Ο Νίκος Εγγονόπουλος είναι ο ποιητής της γενιάς του '30 που έχει μελετηθεί λιγότερο από τους άλλους ποιητές της ίδιας γενιάς. Η φετινή επέτειος μας παρέχει την ευκαιρία να μελετήσουμε, με νέους όρους, την ποίηση και την ποιητική ενός γνήσιου υπερρεαλιστή αλλά και λάτρη ταυτόχρονα της ελληνικής παράδοσης και να συζητήσουμε γενικότερα ζητήματα σχετικά με την ιδιαιτερότητα του ελληνικού ποιητικού μοντερνισμού».

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Συζητώντας για τον ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο σήμερα».