Αναδρομική του Γιάννη Γαΐτη στα Χανιά

04.09.2007
Aναδρομική έκθεση του κορυφαίου έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Γαΐτη, με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης: ένας ανατρεπτικός οραματιστής» θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2007.
Aναδρομική έκθεση του κορυφαίου έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Γαΐτη, με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης: ένας ανατρεπτικός οραματιστής» θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2007.

Η έκθεση, υλοποιείται χάρις στη συμβολή του συλλέκτη και επίτιμου σύμβουλου της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Κώστα Ιωαννίδη,
Ο Κώστας Ιωαννίδης είχε γνωρίσει το Γιάννη Γαϊτη στο Παρίσι και συνδέθηκε με βαθιά φιλία μαζί του. Πολλά από τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη δική του συλλογή. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου και τη διοργάνωση η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Χρονολογική αφετηρία αποτελεί το 1945 όταν σε ηλικία 22 ετών ο Γιάννης Γαΐτης ζωγραφίζει ένα εξπρεσιονιστικό «Γυμνό», δυο μόλις χρόνια πριν στραφεί στις κυβιστικές ανησυχίες του που πρόδιδαν την αγάπη του για τον Πικάσο, τη διεθνή εικαστική σκηνή και τον μοντερνισμό. Η έκθεση ιχνηλατεί τις συνεχώς εναλλασσόμενες φάσεις της τέχνης του από τότε και μέχρι το θάνατό του το 1984. Οι πίνακες εικονογραφούν το ρευστό πέρασμα του Γαΐτη από τη γεωμετρική αφαίρεση στις ελεύθερες βιομορφικές συνθέσεις, την άμορφη ζωγραφική, τις ανεικονικές χειρονομιακές τάσεις, την αφηγηματική αναπαράσταση με τους εξωπραγματικούς μικρόκοσμους έως τα αντιπροσωπευτικά, τυποποιημένα «ανθρωπάκια», μια αυστηρή κριτική στην ισοπεδωμένη κοινωνία της ομοιομορφίας και της κατανάλωσης. Παρουσιάζονται επίσης έργα από την ενότητα «Αρχαιολογίες» της δεκαετίας του ’80 που υπογραμμίζουν τη σχέση του Γαΐτη με την ελληνική αρχαιότητα και κυρίως με τα αρχαία αγγεία τα οποία ενίοτε αποτελούσαν άμεση πηγή έμπνευσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την πολύπτυχη και ανατρεπτική ιδιοσυγκρασία του Γαΐτη που τον καθιστά πρωτοπόρο και οραματιστή καλλιτέχνη. Τα 56 συνολικά εκθέματα αποδεικνύουν την έλλειψη εφησυχασμού που τον χαρακτήριζε, προβάλλοντας τους συνεχείς, τολμηρούς πειραματισμούς του με διαφορετικά ύφη εικαστικής γραφής. Έχοντας ζήσει μόνιμα στο Παρίσι από το 1954 έως το 1974, ο Γαΐτης αφομοίωσε τη διεθνή εμπειρία και ενσωματώθηκε μάλιστα σε αυτήν, εκθέτοντας συστηματικά στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, με την οποία φρόντιζε να διατηρεί πάντα στενές σχέσεις.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων, την Alpha Bank, τη συλλογή Π.Εμφιετζόγλου, την Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, τη συλλογή Λεωνίδα Μπέλτσιου, το Μουσείο Ι. Βορρέ, τη συλλογή της κόρης του καλλιτέχνη Λορέττας Γαΐτη ? Charrat, τη συλλογή του Κώστα Ιωαννίδη, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες. Κάποια έργα είναι πρόσφατα επαναπατρισμένα και άρα άγνωστα στο κοινό.

Μια από τις μεγαλύτερες αναδρομικές εκθέσεις του Γαΐτη στην ελληνική περιφέρεια, η αναδρομική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο που περιλαμβάνει όλα τα εκθέματα καθώς και αναλυτικά κείμενα για τη ζωή και το έργο του.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από:
Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-2.00 το πρωί και 7.00-10.00 το βράδυ, το Σάββατο 10.00-2.00 το πρωί και την Κυριακή κλειστά.

Αργότερα με το χειμερινό ωράριο η έκθεση θα είναι ανοικτή:
Τρίτη ως Σάββατο 10.00-2.00 το πρωί και 6.00 -9.00 το απόγευμα.
Την Κυριακή θα είναι ανοικτή 10.00-2.00 το πρωί.
Τη Δευτέρα η Πινακοθήκη θα παραμένει κλειστή.