Εστιατόριο δίχως σερβιτόρους!

05.09.2007
Η τελευταία μόδα στο χώρο της μαζικής εστίασης φαίνεται ότι είναι ένα εστιατόριο... χωρίς σέρβις. Και η γενέτειρά του δεν είναι ούτε το Παρίσι, ούτε το Λονδίνο, ούτε καν το Βερολίνο, αλλά η Νιρεμβέργη στη Βαυαρία.

Η τελευταία μόδα στο χώρο της μαζικής εστίασης φαίνεται ότι είναι ένα εστιατόριο χωρίς... σέρβις. Και η γενέτειρά του δεν είναι ούτε το Παρίσι, ούτε το Λονδίνο, ούτε καν το Βερολίνο, αλλά η Νιρεμβέργη στη Βαυαρία.

Ο Michael Mack, που καμία σχέση δεν είχε με το χώρο των εστιατορίων, άνοιξε το πρώτο παγκοσμίως ρεστοράν που λειτουργεί με απόλυτα αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης παραγγελιών και σερβιρίσματος.

Στο μπιστρό Baggers, αντί για την ποδιά του σερβιτόρου, οι πελάτες αντικρίζουν μια σούπερ ηλεκτρονική οθόνη και κονσόλα παραγγελίας, ενώ κάθε τραπέζι ενώνεται μέσω μιας μεταλλικής "οδού" με την κουζίνα. Πιάτα όπως «οργανικό μοσχάρι σε βούτυρο γάλακτος» γλιστράνε κυριολεκτικά πάνω σε μεταλλικές ράγες, ταξιδεύοντας προς τους πελάτες.

Για να λειτουργήσει το μαγικό του πράγματος, ο Mack εκμεταλλεύτηκε τους νόμους της βαρύτητας και εγκατέστησε την κουζίνα ακριβώς κάτω από το «ταβάνι» του εστιατορίου. Τα πάντα κινούνται μέσω υπολογιστή. Η κουζίνα παίρνει την παραγγελία απευθείας και το σύστημα ενημερώνει τον πελάτη πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα ποτά και το φαγητό, να φτάσουν στο τραπέζι του.

Ο Mack πιστεύει ότι διοχετεύοντας την πατέντα του στη διεθνή αγορά εστίασης σίγουρα θα βγάλει ζεστό χρήμα, αφού "(...) δις ευρώ σε προσωπικό θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με αυτό το σύστημα". Και όσο για τύψεις, ουδέν πρόβλημα, αφού δηλώνει απερίφραστα ότι "Δεν χρειάζεται service στο τραπέζι".

Καλές οι φωτογραφίες... αλλά τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν τίποτα για το θόρυβο που κάνουν τα πιάτα καθ΄οδόν, ειδικά τις ώρες που η πελατεία του Baggers "χτυπάει τιλτ"!