Η «Ακτή» στους φιναλίστ

07.09.2007
Ο Ιαν ΜακΓιούαν, ο αγαπημένος των βιβλιόφιλων, και των Ελλήνων περιλαμβανομένων, με το συναρπαστικό μυθιστόρημά του «Στην ακτή», βρίσκεται ανάμεσα στους έξι φιναλίστ για το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, το Man Booker Price.

Ο Ιαν ΜακΓιούαν, ο αγαπημένος των βιβλιόφιλων, και των Ελλήνων περιλαμβανομένων, με το συναρπαστικό μυθιστόρημά του "Στην ακτή" ("On Chesil Beach"), μαζί με άλλους συγγραφείς από την Ινδία, το Πακιστάν, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται ανάμεσα στους έξι φιναλίστ για το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, το Man Booker Price. Ο ΜακΓιούαν είναι ο τρίτος συγγραφέας στη ιστορία του θεσμού (μετά τον Πίτερ Κάρεϊ και τον Κουτσί) που διεκδικεί για δεύτερη φορά το βραβείο.

Ιούλιος του 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλόρενς, δύο αθώοι νεαροί νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντόρσετ. Καθώς δειπνούν στα δωμάτιά τους παλεύουν να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται... Το "Στην ακτή" είναι μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μια λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ.

Ο ανείπωτος έρωτας ενός νεαρού ζευγαριού, που οδήγησε σε ναυάγιο τη γαμήλια νύχτα του σε μια ακτή, όπως περιγράφεται αριστοτεχνικά από τον Ιαν Μακ Γιούαν, θεωρείται το φαβορί για το τελικό αποτέλεσμα (μαζί με 75.000 ευρώ) που θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει ακόμη τους συγγραφείς: Νίκολα Μπάρκερ ("Darkmans"), Αν Ενράιτ (Ιρλανδία, "Gathering"), Μοχσίν Χαμίντ (Πακιστάν, "The Reluctant Fundamentalist"), Λόιντ Τζόουνς (Νέα Ζηλανδία, "Mister Pip") και Ιντρα Σίνχα (Ινδία).

Πάντως στο website των βραβείων μόλις χθες (06/09) ανακοινώθηκε ότι εξίσου ίσως και πιο δημοφιλές στα γραφεία των στοιχημάτων είναι το βιβλίο "Mister Pip" του 26χρονου Nεοζηλανδού συγγραφέα Λόιντ Τζόουνς.