Μπορεί να αλλάξει το εφικτό των «Ανέφικτων Κόσμων» του Escher;

21.09.2007
Στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης έργων M.C.Escher, το Ιδιωτικό Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, διοργανώνει διάλεξη με θέμα: 'Πώς μπορεί να αλλάξει το εφικτό των «Ανέφικτων Κόσμων» του Escher'.
Στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης έργων M.C.Escher, το Ιδιωτικό Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, διοργανώνει διάλεξη με θέμα: 'Πώς μπορεί να αλλάξει το εφικτό των «Ανέφικτων Κόσμων» του Escher'. Ομιλητής είναι ο Dr. Kokichi Sugihara, Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικής Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου του Τόκιο.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο, στην αγγλική γλώσσα, με την υποστήριξη, για την ελληνική, του μαθηματικού κ. Απόστολου Παπανικολάου.

O M.C. Escher δημιούργησε μια ομάδα συναρπαστικών έργων τέχνης, βασισμένων σε ανέφικτα αντικείμενα και ανέφικτες κινήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τα έργα "Belvedere" (1958), "Ανάβαση και Κατάβαση" (1960) και "Υδατόπτωση" (1961), τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλειδών. Αποκαλούνται "ανέφικτα" διότι, συνήθως, θεωρείται ότι τέτοια αντικείμενα ή κινήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε έναν υπαρκτό κόσμο, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν μερικά ειδικά τεχνάσματα. Πράγματι, υπάρχουν δυο γνωστά τεχνάσματα: με το ένα γίνεται χρήση κυρτών προσώπων και με το άλλο γίνεται χρήση κρυμμένης ασυνέχειας.

Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε ότι τα ανέφικτα αντικείμενα του Escher και οι ανέφικτες κινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μερικώς σε έναν υπαρκτό κόσμο, ακόμη και χωρίς τη χρήση αυτών των τεχνασμάτων. Δηλ., μπορούμε να κατασκευάσουμε τα ανέφικτα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο που τα πρόσωπα να γίνονται επίπεδα εκεί όπου φαίνονται επίπεδα και τα μέρη να είναι κολλημένα μαζί εκεί όπου φαίνονται συνδεδεμένα. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί υποπροϊόν της έρευνας του κ. Kokichi Sugihara για την κατανόηση των φωτογραφιών μέσω υπολογιστών.

Θα παρουσιαστούν πολλές φωτογραφίες ανέφικτων αντικειμένων, καθώς και ένα βίντεο με ανέφικτες κινήσεις. Επίσης, θα γίνει και μια αναθεώρηση των μαθηματικών και θα δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια αντικείμενα μέσω της επεξεργασίας χαρτιού.

Έναρξη: 19:00
Διάρκεια ομιλίας: 45 λεπτά
Συμμετοχή στο τηλέφωνο 210-34 61 981, Δευτ.-Παρ., 09:00 - 17:00.
Είσοδος Ελεύθερη