Πλήρως ανανεωμένο το Νομισματικό Μουσείο

11.09.2007
Το Ιλίου Μέλαθρον και το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο πανέμορφο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου και ήταν η οικία του Ερρίκου Σλήμαν, είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει ολόκληρο για το κοινό.
Το Ιλίου Μέλαθρον και το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο πανέμορφο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου και ήταν η οικία του Ερρίκου Σλήμαν, είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει ολόκληρο για το κοινό. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του Ιλίου Μελάθρου σε Νομισματικό Μουσείο, αλλά και η εγκατάσταση της μόνιμης έκθεσης «Ιστορία του νομίσματος».

Σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα λειτουργήσει και ο δεύτερος όροφος, με τη συνέχεια της έκθεσης που ξεκινά από τον πρώτο όροφο με νομίσματα της αρχαιότητας. Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει νομίσματα του ρωμαϊκού, βυζαντινού, μεσαιωνικού και νεότερου κόσμου, δηλαδή μέχρι τη δραχμή του νεοελληνικού κράτους.

Η αποκατάσταση του κτιρίου, ενός από τα ωραιότερα της Αθήνας, περιελάμβανε εργασίες στην εξωτερική όψη του νεοκλασικού, συντήρηση της εσωτερικής διακόσμησης (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά) κ.ά. Επίσης, εγκαταστάθηκε ανελκυστήρας και διαμορφώθηκε ο κήπος.

Το Νομισματικό Μουσείο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, άνοιξε τις πύλες του στις 11 Δεκεμβρίου του 1998 και είναι ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο. Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται περίπου 600.000 νομίσματα, που καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη ρωμαιοκρατία, το Bυζάντιο, τον δυτικοευρωπαϊκό μεσαίωνα και τους νεώτερους χρόνους. Πλήθος από "θησαυρούς" (κλειστά νομισματικά σύνολα), σταθμία, μολυβδόβουλλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους, συμπληρώνουν το εκθεσιακό δυναμικό του Μουσείου. Περίπου δέκα χιλιάδες τόμοι συγγραμμάτων στον εξειδικευμένο χώρο της νομισματικής, της ιστορίας, της σιγιλλογραφίας, της αρχαιολογίας, πλαισιώνουν το αρχαιολογικό υλικό, μαζί με ένα πλουσιότατο αρχείο εγγράφων.

Νομισματικό Μουσείο
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671, Αθήνα
Τηλ: 210-3643774, 3612190, 3612519
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.nma.gr
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:30 - 15:00, εκτός Δευτέρας.