Eργαστήριο νεότερης κεραμικής στη Θεσσαλονίκη

12.09.2007
Στη νεότερη κεραμική είναι αφιερωμένο το εργαστήριο-έκθεση του Σίμου Βαρδαξή, που θα λειτουργήσει από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα «Λουτρά Παράδεισος» της Θεσσαλονίκης.
Στη νεότερη κεραμική είναι αφιερωμένο το εργαστήριο-έκθεση του Σίμου Βαρδαξή, που διοργανώνουν η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής.

Η έκθεση με τίτλο «Τα τσανακαλιώτικα κεραμικά του Σίμου Βαρδαξή. Η τεχνική της επίθετης πλαστικής διακόσμησης» θα λειτουργήσει από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στα «Λουτρά Παράδεισος» της Θεσσαλονίκης.

Στόχος αυτών των εκθέσεων-εργαστηρίων είναι η διερεύνηση των τεχνικών διακόσμησης της κεραμικής των αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Ο Σίμος Βαρδαξής, απόγονος πέμπτης γενιάς Μικρασιατών κεραμέων, γεννημένος το 1928 στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει την παραδοσιακή τεχνική της επίθετης πλαστικής διακόσμησης, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στο Τσανάκ Καλέ και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από πρόσφυγες.

Το εργαστήριο-έκθεση έχει δύο σκέλη: α) έκθεση κεραμικών του Σίμου Βαρδαξή και β) δύο εργαστήρια τα απογεύματα της 19ης και 25ης Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στα οποία ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τα μυστικά της τεχνικής της επίθετης πλαστικής διακόσμησης στα τσανακαλιώτικα κεραμικά.