Ο Σαίξπηρ σε debate!

11.09.2007
Το αγγλικό ντιμπέιτ των ημερών αφορά σε ένα λογοτεχνικό θέμα: Ποιος πραγματικά έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ. Σχεδόν 300 άνθρωποι της τέχνης, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Σερ Ντέρεκ Τζάκομπι και Μαρκ Ράιλανς, υπέγραψαν τη «διακήρυξη εύλογων αμφιβολιών», στην οποία παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων σχετικά με το αν θα μπορούσε ένας άνθρωπος να έχει γράψει όλα αυτά τα έργα.
Το αγγλικό ντιμπέιτ των ημερών αφορά σε ένα λογοτεχνικό θέμα: Ποιος πραγματικά έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ.

Σχεδόν 300 άνθρωποι της τέχνης, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Σερ Ντέρεκ Τζάκομπι και Μαρκ Ράιλανς, υπέγραψαν τη «διακήρυξη εύλογων αμφιβολιών» ('declaration of reasonable doubt'), στην οποία παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων σχετικά με το αν θα μπορούσε ένας άνθρωπος να έχει γράψει όλα αυτά τα έργα.

Με τη διακήρυξη, που υπεγράφη στο θέατρο «Μινέρβα» του Γουέστ Σάσεξ, κι όπου εμπεριέχονται και τα ονόματα αμφισβητιών από το παρελθόν, όπως Μαρκ Τουέιν, Όρσον Γουέλς, Σερ Τζον Γκίλγουντ και Τσάρλι Τσάπλιν, ελπίζουν να παρακινήσουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ζήτημα.

«Προσυπογράφω τη θεωρία της ομάδας. Δεν νομίζω ότι θα το τολμούσε κάποιος μόνος του», δήλωσε ο Σερ Ντέρεκ. Τι ακριβώς ισχυρίζεται η ομάδα; Αναφέρουν, αρχικά, πως δεν υπάρχει κανένα αρχείο που να αποδεικνύει πως ο Σαίξπηρ πληρωνόταν για το έργο του. Ταυτόχρονα, όσα ντοκουμέντα υπάρχουν για τον Σαίξπηρ, που γεννήθηκε το 1564 στο Stratford-upon-Avon, δεν είναι ακριβή.

Πιο συγκεκριμένα, η διαθήκη, με την οποία αφήνει στη γυναίκα του «το δεύτερο καλύτερο κρεβάτι μου και τα έπιπλα», δεν περιέχει καμία γνωστή στροφή ή φράση και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θεατρικό έργο του ή ποίημα.

Η ισχυρή Συμμαχία Πατρότητας των Έργων του Σαίξπηρ των 287 υπογραφών θεωρεί απίθανο τα έργα του «βάρδου», να έχουν γραφτεί από έναν απλό πολίτη του 16ου αιώνα που μεγάλωσε σε σπίτι αναλφάβητων.

Αναρωτιούνται, ακόμα, γιατί πρωταγωνιστές στα περισσότερα έργα του είναι άνθρωποι από ανώτερες τάξεις, καθώς και γιατί το Stratford-upon-Avon δεν αναφέρεται σε κανένα από τα έργα του.

«Πώς ήταν τόσο εξοικειωμένος με την Ιταλία, ώστε ακόμα και οι πιο άγνωστες λεπτομέρειες να είναι τόσο ακριβείς;», προσθέτει η ομάδα στα επιχειρήματα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η πατρότητα των έργων του.

Υπήρχαν ανάλογες θεωρίες συνωμοσίας ήδη από τον 18ο αιώνα, που υποστήριζαν πως ήταν πιθανό να είχε χρησιμοποιηθεί το ψευδώνυμο Σαίξπηρ από άλλους συγγραφείς όπως ο Κρίστοφερ Μάρλοου, ο αριστοκράτης Έντουαρντ ντε Βέρε και ο Φράνσις Μπέικον.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπρούνελ στο Λονδίνο, επικεφαλής του τμήματος μελετών του Σαίξπηρ, Γουίλιαμ Λίχι, στον οποίο παραδόθηκε η διακήρυξη, είπε:
«Η διαλεκτική θα μας φέρει πιο κοντά στο κέντρο του μυστηρίου. Δεν σημαίνει ότι θα απαντήσουμε κάτι. Το θέμα είναι να αναρωτηθούμε».

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ο Γουίλιαμ Σάιξπηρ έχει γράψει 37 θεατρικά έργα. Ανάμεσα στα αινίγματα της ζωής και της γραφής του, θεωρείται δεδομένη η γέννησή του στο Stratford το 1564, πιθανόν στις 23 Απριλίου, από τον έμπορο Τζον Σαίξπηρ και τη Μέρι Αρντεν. Πήγε σχολείο στην πόλη που γεννήθηκε και 18 χρονών παντρεύτηκε την -οχτώ χρόνια μεγαλύτερή του -Αν Χάθαγουεϊ κι έκαναν τρία παιδιά. Ελάχιστα είναι γνωστά γι αυτά τα χρόνια. Το 1954 εμφανίζεται ξανά να συμμετέχει στη θεατρική ομάδα «Lord Champerlain s Μan» ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Λίγο αργότερα αποκτά το σπίτι «Νew Ρlace», το δεύτερο μεγαλύτερο σπίτι στο Στράτφορντ, ενώ παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης του θεάτρου «Globe» στο Λονδίνο. Αυτή την περίοδο φαίνεται να γράφει τα σημαντικότερα έργα του. Πεθαίνει στο Stratford 52 χρονών, την ημέρα των γενεθλίων του - 23 Απριλίου 1616.