Περιπλάνηση στα «Καπνομάγαζα»

12.09.2007
Τις καπναποθήκες του Αγρινίου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας και του Βόλου, μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν χάσει τον αρχικό τους... προορισμό, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Καμίλο Νόλας.
Τις καπναποθήκες του Αγρινίου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας και του Βόλου, μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν χάσει τον αρχικό τους... προορισμό, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Καμίλο Νόλας.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Καπνομάγαζα», στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας από την ερχόμενη Δευτέρα (17/09) και για μία εβδομάδα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης.

«(...) Το Σεπτέμβριο του 2003 προσκλήθηκα από το Δήμο Αγρινίου να φωτογραφίσω τις καπναποθήκες που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ξεκίνησα την εργασία χωρίς να έχω ιδιαίτερη γνώση, σχετική με την ιστορία του καπνού. Η φωτογράφηση και η έρευνα με οδήγησαν αργότερα στο Βόλο κι από εκεί στη Δράμα, στην Καβάλα και στην Ξάνθη. Στη Βόρεια Ελλάδα, τα καπνεργοστάσια τα λένε καπνομάγαζα.

Η περιπλάνηση μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, με έκανε να ανακαλύψω πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα, όχι μόνο η καλλιέργεια του καπνού, αλλά και το εμπόριό του. Σε κάθε αποθήκη που έμπαινα εκείνο που με εντυπωσίαζε ήταν το μέγεθος. Αυτά τα πολυώροφα κτίρια, με τα ψηλοτάβανα μονόχωρα σαλόνια, τα κλιμακοστάσια, τα αναβατόρια, τους ατελείωτους διαδρόμους και τις εκτός λειτουργίας μηχανές, κέντρισαν το ενδιαφέρον μου. Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού με οδήγησαν στην απόφαση να επικεντρώσω τη φωτογράφησή μου στους εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για μία εργασία, για την οποία χρειάστηκε χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί. Αφιέρωσα τον απαιτούμενο χρόνο, φωτογραφίζοντας με φιλμ. Αν και το φιλμ είναι φθαρτό, με ένα κλικ το θέμα μπορεί να περάσει στην αιωνιότητα. Η λήψη κάθε φωτογραφίας δεν έχει ανοχές σε τεχνικά λάθη και απαιτεί προσοχή. Η συγκέντρωση είναι έντονη.

Η ενότητα των φωτογραφιών καθορίστηκε από την προηγούμενη κοινή χρήση αυτών των κτιρίων, αλλά και από τη σημερινή τους, η οποία είναι διαφορετική κατά περίπτωση. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου καταγραφής όλων των καπναποθηκών της Ελλάδος, στο οποίο θα παρουσιάζεται η βιομηχανική κληρονομιά που μας άφησε η καλλιέργεια του καπνού. Απώτερος σκοπός είναι να διατηρηθούν προτού καταρρεύσουν ή γκρεμιστούν αυτά τα μνημεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το εμπόριο του καπνού συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.»

Στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Εϋνάρδου, εγκαίνια: Τρίτη 09/10 στις 20:00.

MIET - Μέγαρο Εϋνάρδου
Αγίου Κωνσταντίνου 29 & Μενάνδρου, Τηλ.: 210 5221420,
Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00 και Τρίτη & Πέμπτη 18:00-20:00
Tρίτη 9/10 - Παρασκευή 09/11