Δημοπρασία Ελπίδας!

12.09.2007
Δεκαεννέα γνωστοί Ελληνες ζωγράφοι και γλύπτες στέκουν στο πλευρό των παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο, διαθέτοντας μερικά από τα καλύτερα έργα τους σε δημοπρασία στις 15 Οκτωβρίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Δεκαεννέα γνωστοί Ελληνες ζωγράφοι και γλύπτες στέκονται στο πλευρό των παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο και διαθέτουν μερικά από τα καλύτερα έργα τους, για να τα βοηθήσουν. Προσέφεραν συνολικά είκοσι έργα, ενώ τα περισσότερα τα δημιούργησαν ειδικά, για να δημοπρατηθούν υπέρ των σκοπών της «Ελπίδας» και της ανέγερσης του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στου Γουδή.

Κάποιοι καλλιτέχνες αποχωρίστηκαν πολύ αγαπημένα τους έργα, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος έδωσε μια «Ύδρα» του, που κρατούσε στην προσωπική του συλλογή.

Ο Γιώργος Λάππας ενισχύει την προσπάθεια, δίνοντας από τη νέα δουλειά του έναν «κόκκινο αστό», με τίτλο «Μορφή με ανοιχτά χέρια», που είναι πλασμένος αυτή τη φορά από μέταλλο, πλαστικό, σίδερο, χρώμα και ηλεκτρικό φως. Από αυτή την ενότητα έχουμε δει στην Ελλάδα μόνο τις λευκές φιγούρες.

Ο Γιάννης Αδαμάκος φιλοτέχνησε ειδικά ένα φανταστικό εξπρεσιονιστικό τοπίο, η Αφροδίτη Λίτη δώρισε μια καινούργια «Πεταλούδα», πλασμένη από ψηφίδες φερμένες από το Μουράνο της Βενετίας, ενώ η Μαρίνα Καρέλλα έστειλε από το ατελιέ της στο Παρίσι έναν μεγάλο σπάνιο πίνακά της.

Τα περισσότερα έργα είναι μουσειακών διαστάσεων, προκειμένου να πιάσουν υψηλότερες τιμές στη δημοπρασία της 15ης Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το «σφυράκι» θα κρατήσει ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου, Δημήτρης Κωνστάντιος.

Πριν από τη δημοπρασία τα έργα θα εκτεθούν στο κτίριο της «Ελπίδας», Πινδάρου 10, από τις 4 έως τις 14 Οκτωβρίου. Αρκετοί καλλιτέχνες μείωσαν οι ίδιοι την τιμή εκκίνησης, προκειμένου να είναι εφικτή η πώληση. Για παράδειγμα, ο Αλέκος Φασιανός από 40.000 ευρώ πρότεινε 25.000 ευρώ ως τιμή εκκίνησης.

Παρομοίως, ο Εδουάρδος Σακαγιάν ζήτησε οι «Θεατές» του να ξεκινήσουν από 10.000 ευρώ κι όχι από 18.000 που θα ήταν η τιμή στην γκαλερί. 30.000 αντί για 45.000 ευρώ θα είναι η πρώτη τιμή και για τη μνημειακή «Φρουτιέρα» από ορείχαλκο του Γιάννη Παρμακέλη.

Έργα τους έδωσαν επίσης οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Οπυ Ζούνη, Βασίλης Θεοχαράκης, Μιχάλης Μαδένης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Παπασάικας, Σωτήρης Σόρογκας και Γιάννης Ψυχοπαίδης.