Ταξίδι στη μνήμη της ψυχής στο Αίθριο των Μουσών

12.09.2007
Οκτώ γυναίκες, οκτώ πρόσωπα-πορτραίτα, καθένα με τη δική του ιστορία. Κι όλες αυτές οι ιστορίες μας είναι γνωστές.
Οκτώ γυναίκες, οκτώ πρόσωπα-πορτραίτα, καθένα με τη δική του ιστορία. Κι όλες αυτές οι ιστορίες μας είναι γνωστές. Γιατί γνώριμες, της ψυχής μας κυρίως, είναι κι οι γυναίκες αυτές!

Κι αυτό το ταξίδι στη μνήμη της ψυχής υπόσχεται το έργο «Καρόλου Ντήλ και Τσιμισκή» που θα παρουσιαστεί στο «Αίθριο των Μουσών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δημιουργοί του έργου είναι ο Θοδωρής Γκόνης και ο Γιώργος Ανδρέου. Ο πρώτος υπογράφει τους στίχους, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία κι ο δεύτερος τη μουσική σύνθεση.
Οι δυο καλλιτέχνες έφτιαξαν ένα έργο με άξονα τραγούδια- πορτραίτα.

Ο Θοδωρής Γκόνης λέει χαρακτηριστικά πως ήταν τυχερός όταν, αγοράζοντας πριν από χρόνια τους δυο τόμους των Βυζαντινών μορφών του Καρόλου Ντηλ, εύρισκε πολλές λευκές σελίδες.
«Δε σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να τους επιστρέψω. Το πήρα σαν κάποιο μήνυμα, κάποιο μακρινό σημάδι, που προσπαθεί να μου αποκαλύψει κάτι. Και ίσως μπορέσω να το αποκρυπτογραφήσω. Διαβάζοντας, μελετώντας τα πορτραίτα των γυναικών αυτών, επαναλαμβάνοντας, τραγουδώντας τα ονόματά τους ξανά και ξανά, παρατηρούσα ότι έρχονταν κοντά μου, με φώναζαν με τ’ όνομά μου, νοίκιαζαν δίπλα μου, απέναντί μου, νοιάζονταν για μένα, ρωτούσαν... Σιγά - σιγά μ’ επισκέφτηκαν κι άλλα πρόσωπα πιο κοντινά μου, μπήκαν κι αυτά στα τραγούδια μας».

Κι αυτά τα πρόσωπα είναι η μητέρα του, η μητέρα του καθενός μας, «Θεέ μου κάμε τη θάλασσα στεριά, σκαλιά τον κόσμο»!, η Ζωή η Πορφυρογέννητη, η τελευταία απόγονος της δυναστείας των Μακεδόνων, που περπατά και ζει στη σημερινή Θεσσαλονίκη, Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή, η σκιαθίτισσα θεία Σοφούλα Κωνσταντινιά - Σαραντανού, ένα νεαρό κορίτσι, το πιο όμορφο της πόλης μας που περπατά ξυπόλυτο στους δρόμους της Αθήνας και το κοιτά με κάποια ζήλια η Ζωή η Πορφυρογέννητη αλλά με πολύ αγάπη η Κασσιανή και ακόμα η Άννα η Δαλασσηνή και η Δούκισσα της Πλακεντίας. Δίπλα τους η Κλεόπα Μαλατέστα με τον σερ Στίβεν Ράνσιμαν κουβεντιάζουν απορροφημένοι τα δικά τους. Κι επειδή, όπως λέει ο δημιουργός, «ο χρόνος δεν παίζει κανένα ρόλο στο τραγούδι», μέσα στο «Αίθριο των Μουσών» θα μικρύνουμε ή και θα μεγαλώσουμε την απόσταση των αιώνων ακούγοντας από αφηγήσεις και τραγούδια τις ιστορίες των οκτώ ηρωίδων»

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σύρμω Κέκε, Αθηνά Μαξίμου και Εύη Σαουλίδου.
Τραγουδά η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Άγγελου Μέντη και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

Οι τιμές για τις παραστάσεις που θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ, είναι 35, 25 και 15€ (φοιτητικό).