Εξάρσεις βιομηχανικού φωτός στο Μπενάκη

14.09.2007
To Μουσείο Μπενάκη τής Πειραιώς παρουσιάζει τον Δεκέμβριο την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα του εικαστικού Στίβεν Αντωνάκου με τίτλο "Stephen Antonakos: A Retrospective".

To Μουσείο Μπενάκη τής Πειραιώς παρουσιάζει τον Δεκέμβριο την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα του 81χρονου εικαστικού Στίβεν Αντωνάκου με τίτλο "Stephen Antonakos: A Retrospective".

Τα 250 έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση καλύπτουν τη μακρά περίοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη χρήση των νέων μέσων στη δεκαετία του 60 και του 70 στις Η.Π.Α. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται σχέδια, κολάζ, έργα με νέον, φωτογραφίες και νέα έργα που θα φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης αποκλειστικά για την έκθεση της Αθήνας.

Ο Στίβεν Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Γυθείου Λακωνίας το 1926. Το 1930 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, διερευνώντας ζητήματα που συνδέονται με το χρώμα και τον χώρο. Ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε καλλιτεχνικά το φως 'νέον' και τις ράβδους των διαφημίσεων στα έργα του. Έργα του κοσμούν δημόσια κτίρια και υπαίθριους χώρους σε αρκετές πόλεις, όπως: στο Fort Art Museum (1974), στο Hampshire College (1978), στο Musee d' Art Moderne (Παρίσι 1983), στο Σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων (Αθήνα 2000) κ.ά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 9 Μαρτίου 2008.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

[info] www.stephenantonakos.com