Έκθεση του Μανώλη Μπαμπούση στο Μεξικό

19.09.2007
Έως και τις 20 Οκτωβρίου στην γκαλερί Hilario Galguera στην Πόλη του Μεξικό φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Μανώλη Μπαμπούση, με τίτλο "Humanidad".

Έως και τις 20 Οκτωβρίου στην γκαλερί Hilario Galguera στην Πόλη του Μεξικό φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Μανώλη Μπαμπούση, με τίτλο "Humanidad".

Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα φωτογραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων, ενδεικτικά της σχεδόν τριανταπεντάχρονης πορείας του καλλιτέχνη (1973-2007), δύο παλαιότερες φωτογραφίες του από το 1073 και το 1981, καθώς και τη βιντεοπροβολή "Judgment". 

Ο Μανώλης Μπαμπούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Το 1975 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας και στη συνέχεια σπούδασε αναστηλώσεις στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Ρώμη με υποτροφία της UNESCO. Από το 1977 εργάζεται ως φωτογράφος και αρχιτέκτονας. Το 1998 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκινά να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία αρχικά σαν εργαλείο επαλήθευσης και καταγραφής των δράσεών του ως μέλος μιας ομάδας μουσικών, η οποία επισκέπτεται ψυχιατρεία της Ιταλίας, στο πλαίσιο του κινήματος της αντιψυχιατρικής. Στη συνέχεια απεικονίζει μία σειρά των άδειων εσωτερικών τους χώρων. 

Στα "τοπία συνειδητότητας" του Μπαμπούση το γεγονός είναι η ίδια η εικόνα. Ο καλλιτέχνης σχολιάζει άλλοτε λυρικά και άλλοτε ειρωνικά τα συναισθήματα και τον κόσμο που κρύβεται πίσω από αυτά. Υπονοεί την απουσία- παρουσία, το αδιέξοδο, τον εγκλωβισμό, την μοναχικότητα και τον θάνατο, την τάξη και οργάνωση, την φθορά και το αδιαμόρφωτο και μετατρέπει την σχέση του με τα αντικείμενα σε εικόνες περισυλλογής, σε "φωτογραφικούς πίνακες".

Ο Hilario Galguera, ιδρυτής της ομώνυμης γκαλερί - η οποία στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει γνωστά ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, όπως τον Ντέμιεν Χιρστ - ξεχώρισε τη δουλειά του Έλληνα φωτογράφου στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης του Μιλάνου.