Έκανε φτερά η «φουστανέλα» από τη Μπιενάλε!

20.09.2007
Θύμα θαυμασμού ή κάτι άλλου έπεσε το βίντεο, με την ελληνική φουστανέλα, του Γερμανού Μπερνάρ Βιλέμ, το οποίο έκανε φτερά από την Τεχνόπολη, όπου παρουσιάζεται η 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Αthens»;
Θύμα θαυμασμού ή κάτι άλλου έπεσε το βίντεο, με την ελληνική φουστανέλα, του Γερμανού Μπερνάρ Βιλέμ, το οποίο έκανε φτερά από την Τεχνόπολη, όπου παρουσιάζεται η 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Αthens».

Οι υπεύθυνοι υποθέτουν ότι το CD από το video art του καλλιτέχνη εκλάπη από κάποιον "θαυμαστή". Διαφορετικά θα υπήρχε βανδαλισμός, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις υποθέσεις των υπευθύνων, η κλοπή θα πρέπει να σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1.110. Είναι αλήθεια ότι «Το τριαντάφυλλο», όπως είναι ο τίτλος του έργου, έχει αρκετά συζητηθεί, ειδικά στα blog, όπου όμως εκτός από θετικές αναφορές υπάρχει και μια εθνικιστικού τύπου αντίδραση, θεωρώντας ότι η φουστανέλα που φορά ένας πανύψηλος μαύρος άνδρας σε δρόμους του Βερολίνου χλευάζει το ελληνικό εθνικό σύμβολο.

Ωστόσο, ο 35χρονος καλλιτέχνης, designer στο επάγγελμα, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, δεν δείχνει στο έργο του προθέσεις σάτιρας ή χλευασμού. Με χιουμοριστικό ύφος αντιμετωπίζει τη φουστανέλα σαν σύμβολο εθνικής ταυτότητας, δύναμης και ανδρισμού. Αναρωτιέται ίσως για τα «στερεότυπα» που αυτή εκφράζει, σύμφωνα με την πρόταση - πρόκληση της Μπιενάλε περί καταστροφής στερεοτύπων.

Ο Μπερνάρ Βιλέμ είχε κληθεί από τους διοργανωτές να σχεδιάσει μπλουζάκια και τσάντες για τη Μπιενάλε. Ο ίδιος, ερχόμενος στην Αθήνα και βλέποντας τη φουστανέλα από κοντά, εμπνεύστηκε το έργο και ζήτησε να συμμετάσχει μ αυτό στην Μπιενάλε, όπως κι έγινε. Πληροφορούμενος το γεγονός της κλοπής (έγινε το Σάββατο, αλλά διαπιστώθηκε την Τρίτη, γιατί Κυριακή και Δευτέρα η Μπιενάλε ήταν κλειστή), περισσότερο ενθουσιάστηκε παρά ενοχλήθηκε.

Σύντομα μάλιστα θα στείλει αντίγραφο του CD.