Εννέα έργα-ξόρκια στη Μπιενάλε της Αθήνας

20.09.2007
Η έκθεση How to endure (Πώς να υπομένεις) σε επιμέλεια Tom Morton δανείζεται την κεντρική της ιδέα από τον χώρο της μαγείας, όπου τα ξόρκια έχουν δύο - φαινομενικά ασύνδετες - δράσεις, αφενός να αλλάξουν τον κόσμο και αφετέρου να τον κρατήσουν ως έχει.

Η έκθεση How to endure (Πώς να υπομένεις) σε επιμέλεια Tom Morton δανείζεται την κεντρική της ιδέα από το χώρο της μαγείας, όπου τα ξόρκια έχουν δύο - φαινομενικά ασύνδετες - δράσεις, αφενός να αλλάξουν τον κόσμο και αφετέρου να τον κρατήσουν ως έχει.

Με αναφορές στον Alistair Crowley, τον Παρμενίδη και τον Harry Smith, εννέα καλλιτέχνες καλούνται είτε να δημιουργήσουν καινούρια έργα-ξόρκια, τα οποία θα αλλάξουν τον κόσμο μέσω της συντήρησης, ή να παρουσιάσουν προϋπάρχοντα έργα τους που σχετίζονται με αυτή την ιδέα. Η εικόνα της Αθήνας που επιδιώκουν να διαφυλάξουν και να «συντηρήσουν» δεν είναι εκείνη του ιστορικού παρελθόντος, αλλά της σύγχρονης Αθήνας του τώρα, που δεν αποτελεί πια επίκεντρο του κόσμου.

Η έκθεση αυτή αντιτάσσεται στη διαδεδομένη αντίληψη ότι η συντήρηση σηματοδοτεί πάντα στροφή στον συντηρητισμό, ενώ η αλλαγή συμπορεύεται με την πρόοδο και εξερευνά τη σημασία της διαφορετικής αυτής οπτικής γωνίας για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πόλη και τους εαυτούς μας.

Καλλιτέχνες: Charles Avery, Miguel Calderon, Allen Ginsberg, Loris Greaud, Roger Hiorns, Matthew Day Jackson, Germaine Kruip, Grant Morrison & Frank Quitely, Olivia Plender, Maaike Schoorel.

How to Endure
Πρώην ξενοδοχείο "Γαλήνη"
Λεωνίδου 38, 104 36 Μεταξουργείο