Σύγχρονοι... "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"

21.09.2007
Υπάρχουν σήμερα Πολιορκημένοι; Κι αν ναι, ποιοί είναι οι πολιορκητές τους; Σε ποιες περιπτώσεις μια χώρα κηρύσσεται σε «κατάσταση πολιορκίας»; Αρκεί κάποιος να ενδίδει σε μια προσωπική πολιορκία; Πόσες πύλες διαφυγής έχει ο βίος; Πού βρίσκεται η Εξοδος; Τί διαχωρίζει την Ελευθερία από την Ελευθεριότητα; Πώς ορίζεται η πίστη στην Ελευθερία;
Υπάρχουν σήμερα Πολιορκημένοι; Κι αν ναι, ποιοί είναι οι πολιορκητές τους; Σε ποιες περιπτώσεις μια χώρα κηρύσσεται σε «κατάσταση πολιορκίας»; Αρκεί κάποιος να ενδίδει σε μια προσωπική πολιορκία; Πόσες πύλες διαφυγής έχει ο βίος; Πού βρίσκεται η Εξοδος; Τί διαχωρίζει την Ελευθερία από την Ελευθεριότητα; Πώς ορίζεται η πίστη στην Ελευθερία;

Εμπνεόμενοι από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης και η εταιρεία για τις τέχνες Omicron 2 δημιούργησαν και επαναλαμβάνουν για μια σειρά 17 συνεχόμενων παραστάσεων, την ομώνυμη θεατρική παράσταση που την περασμένη άνοιξη πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού του έτους Σολωμού.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ανεβαίνουν σ’ ένα νέο χώρο 1000 τ.μ. Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας METRON στου Ρέντη (πίσω από το Allou Fan Park και το γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού).
Μια «σκηνή» που διαμορφώθηκε ειδικά για την παράσταση υπακούοντας στη σκηνοθετική αντίληψη περί μιας αντισυμβατικής μορφής θεάτρου. Εκεί θα παρουσιάζονται καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η παράσταση-δοκίμιο με έντονα τα στοιχεία του σχολιασμού πάνω στην ατομικότητα και το καθήκον να την υπερασπίζεσαι, παρουσιάζεται με τη μορφή των τριών σχεδιασμάτων του ποιητή με τα οποία μας διασώθηκε. Δίχως να εικονογραφεί ή να αναπαριστά, αφήνοντας έτσι να λειτουργήσει η καθαρή ποίηση. Σ’ έναν «γυμνό» χώρο, με σκηνικό φόντο ένα σύγχρονο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, οι ηθοποιοί-περφόρμερς απαγγέλλουν το κείμενο του Σολωμού με τη βοήθεια ισάριθμων μικροφώνων, χωρίς αισθηματικές ή λογικές ερμηνείες και ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ακολουθούν ή αποδομούν τον δεκαπεντασύλλαβο.

Οι Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δρόσος Σκότης, Νικολίνα Μουαίμη, Φωτεινή Τιμοθέου, Εφη Ρευματά και Αφροδίτη Ευαγγελάτου εκφράζουν σαν ατομικό, εξομολογητικό λόγο το κείμενο του ποιητή, τα αφηγηματικά μέρη αλλά και τις σημειώσεις, στα ελληνικά και ιταλικά.

Όλα τα εργαλεία της παράστασης (μικρόφωνα, φώτα, καθίσματα, φροντιστηριακό υλικό αλλά κι ένα τεράστιο μαύρο κουτί) χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς σαν αντικείμενα μιας σύγχρονης συναυλίας ή ενός παράδοξου μουσικού θεάματος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης.

Το μουσικό μοτίβο της παράστασης (Πλάτων Ανδριτσάκης) συμπληρώνουν ήχοι της φύσης (λιμνοθάλασσα) και του κόσμου, κραυγές και ψίθυροι ακόμη και στιγμές μεγάλης βουερής σιωπής. Η ελλειπτικότητα της σύνθεσης γίνεται ένα διαχρονικό θεατρικό υλικό που λειτουργεί για τον θεατή σαν μια συλλογική εμπειρία πάνω στον ηρωισμό ν’ αντέχεις κάθε «αόρατη» πολιορκία και να υπερασπίζεσαι την ελευθερία και τη μοναδικότητά σου.

Στο Πρώτο σχεδίασμα, ένας άνδρας κλεισμένος σ’ ένα μπαούλο σαν ξεχασμένος από χρόνια. Προσπαθεί ν’ αναδυθεί στην πραγματικότητα. Η ερημιά τον παγώνει. Ακούει την λιμνοθάλασσα αλλά και την βουή του κόσμου. Το κείμενο του σχεδιάσματος ακούγεται ηχογραφημένο και το αποδίδει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο Δεύτερο σχεδίασμα, πολιορκούμενες είναι οι γυναίκες του θιάσου. Υπερασπίζονται το ιδιαίτερο χρέος της γενιάς και του φύλου τους. Εξόριστες μέσα στον ίδιο τους τον τόπο. Στο τέλος του σχεδιάσματος, σ’ ένα μικρό απόσπασμα από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» ακούγεται η Ασπασία Παπαθανασίου.

Στο Τρίτο σχεδίασμα, ο ιερομόναχος Διονύσιος, ο αλαφροΐσκιωτος, η Μεγάλη Μητέρα και όλα τα πρόσωπα της έμπνευσης του Σολωμού που επέλεξε να κρύψει μέσα τους τον ίδιο του τον εαυτό, κάθονται σ’ ένα δείπνο ψυχών. Μια ελεγεία για τον ηρωικό θάνατο που χαρίζει η συνείδηση του πνευματικού χρέους.

Στη σκηνική μεταφορά των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» συμπράττουν ο Πλάτων Ανδριτσάκης (μουσική), ο Κώστας Βαρώτσος (σκηνικό), η Δήμητρα Πετροπούλου (δραματουργική συνεργασία), η Μαρκέλλα Μανωλιάδη (επιμέλεια κίνησης), οι Γκαμπριέλα Νόιμαν και Αλεξάνδρα Σιάφκου (κοστούμια), η Μαίρη Σαραντάρη (video art) και ο Λουκάς Χατζής (σχεδιασμός χώρου και τεχνικής εγκατάστασης).

Πληροφορίες για το κοινό:
METRON, Χατζηανέστη 15, Ρέντης, πίσω από το ALLOU FAN PARK & το Γήπεδο Βόλεϊ του Ολυμπιακού, τηλ. 210-4251093 (πρόσβαση στο χώρο με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ: 838 και 914 (από Αθήνα) καθώς και το 860 (από Πειραιά), Στάση «Πυροσβεστική» επί της οδού Μακρυγιάννη, συνέχεια της οδ. Θεσσαλονίκης, κάθετης της οδ. Χατζηανέστη)

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου 2007
Καθημερινά στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 1.30’
Τιμή εισιτηρίου:
25 € (γενική είσοδος)
15 € (μειωμένο)