"Σαν αντίδοτο" στην Kalfayan!

21.09.2007
Την έκθεση της Άννας Μαρίας Τσακάλη "Σαν αντίδοτο" παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.
Άννα Μαρία Τσακάλη, "Σαν αντίδοτο"
Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007, 19.00 ? 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου ?3 οεμβρίου 2007

Την έκθεση της Άννας Μαρίας Τσακάλη "Σαν αντίδοτο" παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Με κεντρικό θεματικό άξονα τα λουλούδια, το έργο της Άννα Μαρίας Τσακάλη είναι μία εύστοχη ανατομία της έννοιας της ομορφιάς. Σκοπός της ζωγράφου δεν είναι η πιστή ρεαλιστική απεικόνιση του θέματος, ούτε η στείρα απόδοση της ομορφιάς των λουλουδιών. Αντιθέτως αυτό το φαινομενικά "ακίνδυνο" θέμα, γίνεται στους πίνακες της Τσακάλη σύμβολο υπαρξιακού προβληματισμού.

Η ζωγραφική της Τσακάλη ισορροπεί ανάμεσα στην οικονομία και την πολυπλοκότητα της υφής. Με αφετηρία ένα τυχαίο άπλωμα χρωμάτων πάνω στον καμβά, η Τσακάλη άλλοτε επιλέγει τμήματα από την πρωταρχική αυτή υφή του έργου και άλλοτε ζωγραφίζει με επιμονή στη λεπτομέρεια. Τα έργα της αποτελούν ένα παιχνίδι ανάμεσα στο κενό και το γεμάτο, το χάος και τη φόρμα, αυτό που λέγεται και αυτό που δεν λέγεται, το φως και το σκοτάδι, καθώς η ζωγράφος επιζητά να συλλάβει το ρόλο της ομορφιάς ως αντίδοτο στις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας.

Πρωτεύοντα ρόλο στην αφήγηση της Τσακάλη διαδραματίζει η οξύμωρη συνύπαρξη της "ομορφιάς" και της "ασχήμιας" με φόντο το σύγχρονο αστικό τοπίο. Τα στοιχεία αυτά είναι ανταγωνιστικά αλλά και αλληλοσυμπληρούμενα: Αποκτούν νόημα μέσα από την συνύπαρξή τους. Σε κάποιους πίνακες τα λουλούδια προβάλλουν πίσω από βιτρίνες ανθοπωλείων ή πίσω από τα κάγκελα των πάρκων. Σε άλλες περιπτώσεις τα σκοτεινά χρώματα των κτιρίων της μεγαλούπολης αντιπαραβάλλονται με τις ζωηρόχρωμες αποχρώσεις των ανθισμένων λουλουδιών. Αυτές οι εικόνες με τα έντονα αντιθετικά στοιχεία γίνονται καθρέφτες συναισθημάτων και αφετηρία υπαρξιακών αναζητήσεων.

Στα έργα της Άννα Μαρία Τσακάλη αποκαλύπτεται η αινιγματική φύση του φυτικού βασιλείου. Ταυτόχρονα, η χρήση των λουλουδιών ως αρχετυπικών συμβόλων ομορφιάς αποδίδει εικαστικά το ερώτημα: Πόσο δραστικό αντίδοτο είναι η 'ομορφιά' απέναντι στα κακώς κείμενα της καθημερινότητας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα και Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00