Ένας "Μυστικός Κήπος" στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

21.09.2007
«Le Jardin Mystique - Ο Μυστικός Κήπος» ονομάζεται το εκτενές καλλιτεχνικό έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη που έχει τη μορφή πολυθεάματος και παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Κτήριο 56) από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου.
«Le Jardin Mystique - Ο Μυστικός Κήπος» ονομάζεται το εκτενές καλλιτεχνικό έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη που έχει τη μορφή πολυθεάματος και παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Κτήριο 56) από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό πείραμα μεταφοράς της μουσικής του Μότσαρτ σε χρώματα και εικαστικές φόρμες μέσα από μεγάλες ζωγραφικές σειρές.
Το αποτέλεσμα είναι μια λαβυρινθώδης χωροταξική σύλληψη, η οποία μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα μαγικό κήπο γεμάτο εικόνες, μουσική και εκπλήξεις, με σκοπό να τον εμπνεύσει και να του προσφέρει νέες εμπειρίες.

Αυτό το διεθνές καλλιτεχνικό project «Le Jardin Mystique» έχει μορφή λαβύρινθου, ενός λαβύρινθου ως σύμβολο της ζωής.
Η εντυπωσιακή σειρά περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων σε συνδυασμό με φωτεινές προβολές, τα οποία αντιστοιχούν στη μουσική του Μότσαρτ και παρασέρνουν τον επισκέπτη σε μια καθολική, καλλιτεχνική και χωροταξική εμπειρία πολυμέσων. Στη βίωση μιας στιγμής αιωνιότητας. Μια απόπειρα ανίχνευσης της μουσικής πνευματικότητας του Μότσαρτ με σκοπό την ενδυνάμωση του ζωντανού πνεύματος.

Ιδιαίτερα η μουσική του Μότσαρτ μοιάζει με αναζωογονητική δύναμη για το ζωντανό πνεύμα. Η ψυχή ενεργοποιείται για να υπερβεί το ανθρώπινο. Είναι, λοιπόν, μια αφορμή για δημιουργία, αλλαγή και εκ νέου διαμόρφωση των μορφών της ζωής.

Ο Βαρλάμης εργάστηκε για περισσότερα από 4 χρόνια πάνω στη μεγάλη ζωγραφική του σειρά για το Μότσαρτ, η οποία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής με συνολικό μήκος περίπου 300 μ. !

Στη ζωγραφική σύλληψή του, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ρέοντα χρώματα και μορφές, τα οποία συνιστούν ανεπαίσθητα ίχνη του ρυθμού, της κίνησης, της μουσικής σύνθεσης, που μας συνοδεύουν στον περίπατό μας στο μαγικό κήπο. «Ακολουθώ την ιδέα της μουσικής σύνθεσης και προσπαθώ να συλλάβω και να κρατήσω κάθε τι το εικαστικό, το ζωγραφικό και το χρωματικό και ταυτόχρονα να τα απαλύνω, να δημιουργήσω διόδους, ν' ακολουθήσω ρέουσες κινήσεις, ώστε να ανακαλύψω τα βαθύτερα στρώματα της συνειδητότητας, τα βαθύτερα στρώματα της θύμησης, τις αρχέγονες απεικονίσεις της εξέλιξης μέσα μας. Με τη συνεχή αλληλεπίδραση, τη συνεχή κίνηση, τη συνεχή αλλαγή, επιδιώκω μια σύνθεση του εικαστικού και του ακουστικού», Καθ. Ε. Βαρλάμης.

Ο Βαρλάμης πέτυχε με το project για τον Μότσαρτ μια καινοτομία, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς επιτρέπει στον επισκέπτη να καταδυθεί στα εσώτερα της μουσικής του Μότσαρτ και του προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες, τόσο μέσα από μια νέα, καθολική πρόσβαση στο σύμπαν της μουσικής του Μότσαρτ όσο και μέσα από την προσκόλληση και την εισαγωγή στη μοντέρνα ζωγραφική της εποχής μας.

Μια έκθεση με εντελώς νέα σύλληψη, η οποία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα για τους ειδικούς όσο και για τον απλό επισκέπτη, για μικρούς και μεγάλους.

Το πρόγραμμα «Le Jardin Mystique» οφείλει πολλά στη στενή συνεργασία με τον Christian Schutz, τον διευθυντή ορχήστρας του Κολεγίου Μότσαρτ της Βιέννης και στη μεγάλη αοιδό και ερμηνεύτρια του Μότσαρτ Ingeborg Hallstein, στην οποία επίσης αποδίδονται τιμές στη σειρά αυτή. Οφείλει εξίσου πολλά στον καθηγητή δρ. Manfred Wagner, τακτικό καθηγητή του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Επιστημών του Πνεύματος στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης.

Η Έκθεση παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2006 στο πλαίσιο των μα’ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το μοναδικό αυτό πολυθέαμα.