Ηθοποιός σημαίνει φως!

24.09.2007
Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Χορν και ο Γιάννης Ιορδανίδης ετοίμασε στη μνήμη του ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα, που θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των φετινών 42ων Δημήτριων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία των μεγάλων θεατρικών αφιερωμάτων στο Φεστιβάλ των «Δημητρίων» ύστερα από εκείνα στην Κατίνα Παξινού, τον Μάνο Κατράκη και τον Αλέξη Μινωτή ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης παρουσιάζει ένα νέο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Δημήτρη Χορν με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του.

To αφιέρωμα, που θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει: έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο «Ηθοποιός σημαίνει φως», με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την πορεία του Δημήτρη Χορν στο κλασικό και το σύγχρονο θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο, καθώς επίσης βιβλία, σπάνια θεατρικά - κινηματογραφικά προγράμματα και αφίσες, δίσκους, ανέκδοτη αλληλογραφία, χειρόγραφα.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Καληνύχτα σας κύριε Χορν», που έχει συνθέσει ο Γιάννης Ιορδανίδης και το οποίο θα χαράξει τη ζωή και την προσφορά του Δημήτρη Χορν στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του. Στο εν λόγω αναλόγιο, πέρα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί Μίνα Αδαμάκη, Αλέκος Ουδινότης, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Κώστας Μπάσης, Ευθύμης Παππάς αλλά και οι νέοι ηθοποιοί Λάζαρος Βαρτάνης και Στάθης Παναγιωτίδης.

«Το αφιέρωμα αυτό», τονίζει ο ίδιος ο Ιορδανίδης, που είχε συνεργαστεί με τον Χορν ως νέος ηθοποιός στον «Ριχάρδο Γ», «δεν είναι παρά ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής στον άνθρωπο που με στήριξε με την εμπιστοσύνη του στα πρώτα βήματά μου στο θέατρο!».