Το ΔΕΣΤΕ στη Λουκία Αλαβάνου

25.09.2007
Η μικρότερη σε ηλικία από τους 6 υποψηφίους για το βραβείο «ΔΕΣΤΕ 2007», Λουκία Αλαβάνου, κέρδισε την πολυπόθητη διάκριση.
Η μικρότερη σε ηλικία από τους 6 υποψηφίους για το βραβείο «ΔΕΣΤΕ 2007», Λουκία Αλαβάνου, κόρη του Αλέκου Αλαβάνου, κέρδισε την πολυπόθητη διάκριση. Το βραβείο ανακοινώθηκε σε τελετή που έγινε στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, στη Νέα Ιωνία, όπου εκτίθεντο τα έργα και των 6 καλλιτεχνών.

Η Λουκία Αλαβάνου, 28 ετών, γεννημένη στην Αθήνα αλλά ζει και εργάζεται στην Αγγλία, κέρδισε το βραβείο με τη διπλή βιντεοεγκατάσταση «Chop chop», ένα κολάζ αποσπασμένων εικόνων από ταινίες τρόμου, κλασικά κινούμενα σχέδια και ρετρό οικογενειακές φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα εύστοχο σχόλιο στη μαζική κουλτούρα, στο οποίο η αθωότητα των κινουμένων σχεδίων συναντά την αγριότητα των ταινιών φρίκης και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή "(...) το έργο χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση χάρης και ειλικρίνειας στον τρόπο με τον οποίο ασπάζεται το παράδοξο, χειρίζεται ένα χιούμορ άκρως καυστικό και ευφάνταστα υπονομεύει αναφορές από την ιστορία του κινηματογράφου. Εμπνευσμένη από τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ιστορική εξέλιξη του κινουμένου σχεδίου, η Λουκία πλέκει αφηγήσεις μέσα από τις οποίες μια οικεία εικόνα του Ντίσνεϊ μεταμορφώνεται σε σουρεαλιστικό εφιάλτη ή φαντασίωση. Το έργο της Αλαβάνου είναι ένα έργο πλούσιο σε οπτικά ερεθίσματα που μαρτυρά ευκολία στον τρόπο με τον οποίο η ίδια χειρίζεται την τέχνη της, μια ευκολία την οποία ανυπομονούμε να τη δούμε να αναπτύσσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον."

Η καλλιτέχνις, που έχει στο βιογραφικό της τρεις ατομικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Ζυρίχη και Βερολίνο, παρέλαβε η ίδια το βραβείο της, το οποίο απονέμεται φέτος για 5η φορά και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.