"Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι" στο "Μελίνα"

25.09.2007
«Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί από 25 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
«Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί από 25 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» .

Η έκθεση περιλαμβάνει 45 φωτογραφίες που απεικονίζουν εσωτερικά σύγχρονων κατοικιών των Ρομά και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για τη φωτογραφία που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί η οργάνωση του πρώτου στη χώρα μας, πιθανότατα και διεθνώς, εργαστηρίου φωτογραφίας για νέους τσιγγάνους, με στόχο την εκπαίδευσή τους σε εφαρμοσμένες τέχνες με χρηστική ? επαγγελματική κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα πτυχή του όλου εγχειρήματος αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ίδιοι οι τσιγγάνοι καταγράφουν το χώρο τους με την προσωπική τους ματιά, εικονογραφώντας τον κόσμο τους με το δικό τους ύφος, διαμορφώνοντας έτσι τον αισθητικό τους χαρακτήρα.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2007 (28-30 Σεπτεμβρίου) με τίτλο «Οικείες Ιστορίες» και σύνθημα «Ευρώπη ? μια κοινή κληρονομιά» και στόχος της είναι να ανοίξει ένα παράθυρο με θέα στην καθημερινή πραγματικότητα των τσιγγάνων, έτσι ώστε το ελληνικό κοινό να προσεγγίσει τη γραφικότητα συνθηκών της ζωής τους, ανακαλύπτοντας με συμπάθεια έναν κόσμο που άλλοτε προκαλεί περιέργεια και άλλοτε καχυποψία και φόβο.

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης ? Θησείο,

Στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός, τηλ.: 210 34 52 150
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας