Σπάνια και ... Χρυσή Magna Carta προς πώλησιν!

25.09.2007
Ένα σπάνιο αντίγραφο της Magna Carta αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, θα πωληθεί από το The Perot Foundation στον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο...
Ένα σπάνιο αντίγραφο της Magna Carta αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, θα πωληθεί από το The Perot Foundation στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο...

Με τη "Μεγάλη Χάρτα" που υπεγράφη το 1215, καθορίστηκαν τα δικαιώματα του αγγλικού λαού και περιορίστηκε η εξουσία του βασιλιά Ιωάννη του Ακτήμονα. Το αμερικανικό Σύνταγμα περιλαμβάνει ιδέες και φράσεις που αναφέρονται αυτούσιες στη Μάγκνα Κάρτα.

Ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι η Magna Carta επικυρωνόταν και αναδιατυπωνόταν από κάθε μονάρχη που διαδεχόταν τον βασιλιά Ιωάννη. Έλαβε ισχύ νόμου το 1297 από το βρετανικό κοινοβούλιο όταν αναδιατυπώθηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο Α'.

Το αντίγραφο που θα δημοπρατηθεί, χρονολογείται στο 1297. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 20 αντίγραφα της Magna Carta. Το αντίγραφο που θα τεθεί σε πλειστηριασμό, εκτίθεται στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Μητρώων της Ουάσινγκτον και είναι το ένα από τα δύο που φυλάσσονται εκτός της Βρετανίας.

Το άλλο αντίγραφο, επίσης του 1297, ανήκει στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Το Perot Foundation ιδρύθηκε από τον τεξανό δισεκατομμυριούχο Ρος Περό, πρώην ανεξάρτητο υποψήφιο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 1992 και το 1996 υποψήφιος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Σκοπός του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος είναι να κάνει φιλανθρωπικές δωρεές. Το Ιδρυμα αγόρασε τη χάρτα το 1984.