Σκοτεινά, αλλόκοτα παιχνίδια του Viktor Koen

25.09.2007
Ο Viktor Koen φέρνει στο ελληνικό κοινό τα σκοτεινά, αλλόκοτα παιχνίδια του, κάνοντας ένα πείραμα συναρμολόγησης, όπου οι θεωρίες για το τι είναι το παιχνίδι και ποια θα έπρεπε να είναι η χρήση του διαφέρουν και συγκρούονται.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα, ο Viktor Koen φέρνει στο ελληνικό κοινό τα σκοτεινά, αλλόκοτα παιχνίδια του, κάνοντας ένα πείραμα συναρμολόγησης, όπου οι θεωρίες για το τι είναι το παιχνίδι και ποια θα έπρεπε να είναι η χρήση του διαφέρουν και συγκρούονται.

Οι συγκρούσεις αυτές παραμορφώνουν, διαλύουν ή αποσυναρμολογούν τα παιχνίδια σε σωρούς πρώτων υλών και σε αυτή την κατάσταση αναμένουν την καινούργια συναρμολόγησή τους με εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς οδηγίες ή τη μνήμη της προέλευσης και χρήσης τους. Ιδιαίτερα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αρχικές προθέσεις των δημιουργών τους. Περιέργως αποσυντίθενται όχι μόνο στα ουσιαστικά τους μέρη αλλά και στις λεπτομέρειες του χαρακτήρα και της ψυχής τους... αν ποτέ διέθεταν κάτι τέτοιο. Κρατούν απλώς το χρώμα, το σχήμα και τις ουλές που απέκτησαν από τους πρώην ιδιοκτήτες τους. Ουλές και σημάδια που τα διαφοροποιούν από τα πανομοιότυπα βιομηχανοποιημένα παιχνίδια της σειράς τους και τα κάνουν ξεχωριστά.

Οι τραγικές αυτές φιγούρες δράσης βρίσκονται μετέωρες ανάμεσα στη νέα τους κατάσταση και την πραγματικότητα του παρελθόντος τους. Η γοητεία τους προκύπτει αποκλειστικά από την τάση που έχουν τα παιδιά (κάθε ηλικίας) να καταστρέφουν αντικείμενα με στόχο να κατασκευάσουν κάτι δικό τους.

Ο Viktor Koen φωτογράφισε παιχνίδια και αντικείμενα που έχει συλλέξει στη διάρκεια πολλών ετών και ταξιδιών, ορισμένα από αυτά υπήρξαν κομμάτι της δικής του παιδικής ηλικίας, και ύστερα τα ανακάτεψε και τα ταίριαξε με τις ώρες.

Τούτο ήταν ένα αλλιώτικο παιχνίδι για τον δημιουργό, ωστόσο η μαγεία του ήταν η ίδια.

Αγγέλων Βήμα
Σατωβριάνδου 34, Ομόνοια, 104 31 Αθήνα,
Τηλ.: 210 5242211
Καθημερινά (εκτός Τετάρτης) 18:00-23:00
Tρίτη 9/10 - Κυριακή 11/11
Εγκαίνια: Τρίτη 09/10 στις 20:00