Αυτοκτόνησαν αγκαλιά!

26.09.2007
Αυτοκτόνησε μαζί με τη σύντροφό του ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ. Τα πτώματα βρέθηκαν το ένα πλάι στο άλλο, και δίπλα τους υπήρχαν γράμματα προς τους οικείους τους.

Αυτοκτόνησε μαζί με τη σύντροφό του ο 84χρονος Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ, συνιδρυτής του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού «Nouvel Observateur». Τα πτώματα βρέθηκαν στην κατοικία τους στο Βοσνόν, το ένα πλάι στο άλλο, και τριγύρω τους απλωμένα γράμματα προς συγγενείς και φίλους.

H σύντροφός του Ντορίν έπασχε από ανίατη ασθένεια, η οποία μάλιστα παρουσίαζε ραγδαία επιδείνωση, όπως φαίνεται ότι εκμυστηρεύτηκε προ ημερών ο Γκορζ σε στενό φιλικό πρόσωπο. Φίλη του ζεύγους ήταν που αντιλήφθηκε το δραματικό τέλος της 58χρονης κοινής ζωής τους το πρωί της Δευτέρας. Στην κεντρική πόρτα του σπιτιού υπήρχε επιγραφή με την ένδειξη «ειδοποιείστε τη χωροφυλακή».

Για την «Ντορίν του» στο πρόσφατο βιβλίο «Ιστορία της Ντ., ιστορία μιάς αγάπης» ο Γκορζ είχε γράψει: «Μόλις συμπλήρωσες τα 82, όμορφη, χαριτωμένη, ποθητή. Ζούμε μαζί 58 έτη και σε αγαπώ σήμερα περισσότερο από ποτέ. Εσχάτως, σε ξαναερωτεύτηκα άλλη μια φορά και να γνωρίζεις, φέρω μέσα μου ένα "κενό", το οποίο εντούτοις με κατακλύζει, και που ξεπερνιέται μόνον όταν σε αγκαλιάζω».

Ο Γκορζ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 1923 στη Βιέννη και έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα το 1954. Επιπλέον, στο «Nouvel Observateur» υπέγραφε τα άρθρα του με το ψευδώνυμο Μισέλ Μποσκέ. Θεωρείται από τους θεμελιωτές της πολιτικής οικολογίας και μεταξύ των σημαντικών έργων του είναι και τα: «Οικολογία και Πολιτική», «Οικολογία και Ελευθερία», «Αντίο στο Προλεταριάτο», «Μεταμορφώσεις της Εργασίας».