Δύο «Ιερά Τέρατα» για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη!

27.09.2007
Η Σιλβί Γκιγιέμ και ο Άκραμ Καν, τα δύο μεγάλα ονόματα του χορού έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστούν ότι αγαπούν περισσότερο: την έκφραση του σώματος.
Τι: Sylvie Guillem- Akram Khan «Sacred Monsters»
Συμμετέχει το μουσικό σχήμα του Philip Sheppard
Που: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πότε: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταμείο Δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους
, τηλ. 2310-271116
Τιμές εισιτηρίων: 35€, 50€, 65€, 80€

Η Σιλβί Γκιγιέμ και ο Άκραμ Καν, τα δύο μεγάλα ονόματα του χορού έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστούν ότι αγαπούν περισσότερο: την έκφραση του σώματος.

Η υπερβατική ιέρεια του κλασικού χορού, η φημισμένη Συλβί Γκιγιέμ σε μια παράσταση «πρόταση», έχοντας δίπλα της το τρομερό παιδί των χορογραφικών ανατροπών Άκραμ Κάν. Μια διαφορετική συνεργασία που στήνει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

«Είμαι κλασική χορεύτρια και έχω εκπαιδευτεί να είμαι κλασική χορεύτρια, αλλά δε μπορώ να πω ότι αυτό που υποστηρίζω, η «θρησκεία» μου είναι ένα στυλ, μια τεχνική ή μια παράδοση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το «μέρος» όπου χορεύω, ακολουθώντας οποιαδήποτε τεχνική, είναι ένα «ιερό μέρος» για μένα. Η σκηνή... ένα τέρας...το ιερό μου τέρας» δήλωσε η Σιλβί Γκιγιέμ.

Και μέσα από μια πρωτότυπη και άκρως εντυπωσιακή ιδέα από τον 33χρονο χορογράφο από το Μπαγκλαντές, η Σιλβί Γκιγιέμ «αφέθηκε» σε μια εκρηκτική χορευτική συνεύρεση με τον Άκραμ Καν σε ένα έργο που φέρει τον τίτλο "Sacred Monsters" και που όπως έχει ειπωθεί την οδήγησε «?όσο πιο μακριά από τον κόσμο της μπαλαρίνας γινόταν»!

Η Γαλλίδα Συλβί Γκιγιέμ, η προστατευόμενη του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Μούσα του Κένεθ Μακ Μίλαν και του Γουίλλιαμ Φορσάϊθ φέρνει τον μύθο και την αύρα της δημιουργώντας το χρονικό ενός προαναγγελθέντος... θριάμβου.

Σήμερα, αφού έχει πλέον αλλάξει τα δεδομένα, τα πρότυπα, ακόμη και το γυναικείο σωματότυπο στο κόσμο του κλασικού χορού, αποφάσισε να δομήσει νέα στάνταρ και στην κοινωνία της μοντέρνας και ανατρεπτικής κινησιολογικής τέχνης.
Μετά τη σύμπραξή της με τους Mars Ek και Ράσελ Μάλιφαντ, κάνει τη τεράστια έκπληξη μέσω της συνεργασίας της με το χοτ είδωλο της τελευταίας πενταετίας τον περίφημο Άκραμ Κάν.

Στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη με την μακρόχρονη παράδοση τόσο στη δημιουργία όσο και στην παρουσίαση της κλασικής και σύγχρονης χορευτικής τέχνης, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά η μεγαλύτερη σύγχρονη κλασική χορεύτρια και το αστέρι μιας άλλης χορευτικής κουλτούρας, του κλασικού ινδικού χορού «κατάκ».

Για να παρουσιάσουν «?τις κοινές αλλά και τις προσωπικές μας εμπειρίες από τον κλασικό χορό. Τα «Ιερά Τέρατα» είναι ένα διαλογισμός πάνω στο ταξίδι από τον κλασικό στο σύγχρονο κόσμο?» όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Άκραμ Καν για να εξηγήσει στη συνέχεια την πρωτότυπη αυτή σύνδεση των δύο κόσμων «?ο τρόπος δεν περιγράφεται επειδή είναι τόσο οργανικός. Όπως και οι διαφορές τους, οι αντιθέσεις. Αυτές είναι που σου προκαλούν την περιέργεια. Την επιθυμία να τις εξερευνήσεις. Το σώμα έχει την ικανότητα να απορροφά την αλλαγή αυτή, τη μετάβαση από τον ένα κόσμο στον άλλο?Τότε είναι που αρχίζει να βρίσκει τρόπους να συνδυάζει τις αντιθέσεις. Το σώμα είναι από μόνο του ένας εγκέφαλος?»

Γεωργία Οικονόμου