Πλούσιο φέτος το Megaron Plus

27.09.2007
Στο φετινό πρόγραμμα του Megaron Plus κυριαρχεί η εντυπωσιακή έκθεση με έργα Κλιμτ, Σήλε, Κοκόσκα και συγχρόνων τους ζωγράφων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και διατρέχει χρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2007.
Αποτυπώνοντας τον παλμό της εποχής μας, το Megaron Plus κατάφερε από τις πρώτες κιόλας εκδηλώσεις του, τον Ιανουάριο του 2005, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού που αναζητά το καινούριο και το διαφορετικό.

Σημείο συνάντησης διεθνούς επιπέδου το Megaron Plus είχε την εξαιρετική τιμή να υποδεχθεί τον Αλ Γκορ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γκουρού της αρχιτεκτονικής όπως η Ζάχα Χαντίτ και ο Ρεμ Κοολχας, νομπελίστες και «ιερά τέρατα» της λογοτεχνίας από τον Πάολο Κοέλιο, την Ιζαμπελ Αλιέντε και τον Μισέλ Ονφρέ, αλλά και εκπροσώπους του δανέζικου, ιταλικού και αγγλικού design, της μόδας, της φωτογραφίας και της γαστρονομίας.

Στο φετινό πρόγραμμα του Megaron Plus κυριαρχεί η εντυπωσιακή έκθεση με έργα Κλιμτ, Σίλε, Κοκόσκα και συγχρόνων τους ζωγράφων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και διατρέχει χρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Στο ίδιο διάστημα το πρόγραμμα προτείνει σειρά διαλέξεων και συναντήσεων που κινούνται θεματικά από τη διαστημική και την αστροφυσική, την αρχιτεκτονική, την επιστημονική έρευνα, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ψυχανάλυση έως το παρόν και το μέλλον "των Μουσείων του 21ο αιώνα".

Συγκεκριμένα, για το διάστημα αυτό το Megaron Plus προτείνει...

23 Οκτωβρίου - 30 Δεκεμβρίου: Εκθεση Γκούσταβ Κλιμτ, Εγκον Σήλε και Οσκαρ Κοκόσκα
Αριστουργήματα των Γκούσταβ Κλιμτ, Εγκον Σήλε και Οσκαρ Κοκόσκα, των μεγάλων ζωγράφων που αποτελούν τον πυρήνα της «αυστριακής άνοιξης», του κινήματος που επηρέασε την εξέλιξη του μοντερνισμού αλλά και έργα πολύ σημαντικών συγχρόνων τους, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής σε μια Έκθεση το κύριο σώμα της οποίας προέρχεται από το Μουσείο Λέοπολντ της Βιέννης.
Μέσα από τα 70 περίπου έργα ζωγραφικής που εκτίθενται στη μοναδική αυτή Έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, δίνεται μια πλήρης εικόνα των εικαστικών κινημάτων που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του '20.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η κριτικός τέχνης κ. Εφη Ανδρεάδη.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση με γενική είσοδο: € 6,00.
Η τιμή για τους φοιτητές και τα παιδιά είναι € 3,00 και το οικογενειακό εισιτήριο: € 10,00
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ. - 6 μ.μ.


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου - Αστροφυσική & Διαστημική Έρευνα
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου SPUTNIK I, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συμμετάσχει σε μια πανηγυρική συζήτηση για τα μεγάλα βήματα της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Στη συζήτηση που έχει τίτλο «Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα» συμμετέχουν: ο Τσάρλι Ντιουκ, ο δέκατος άνθρωπος που περπάτησε στη σελήνη με τη διαστημική αποστολή Apollo 16 το 1972, ο αυστραλοβρετανός αστροφωτογράφος Ντέιβιντ Μαλίν, ο επιστημονικός συνεργάτης της NASA και ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Ινστιτούτου Enrico Fermi του Πανεπιστημίου του Σικάγου(Η.Π.Α.), Θανάσης Οικονόμου, o πρώην συνεργάτης της NASA και ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Τζορτζ Ουάσινγκτον (Η.Π.Α.) Αντώνης Κονταράτος και ο Τζον Στόουκ του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου θα προβληθεί η ταινία «Αναζητώντας το ... Χωροχρόνο», παραγωγή του ΟΜΜΑ σε συνεργασία με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο με ιδιαίτερη επιτυχία.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου - Αρχιτεκτονική/ Μπερνάρ Τσουμί
Περιμένοντας με ανυπομονησία την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Megaron Plus φιλοξενεί τον άνθρωπο που το σχεδίασε, τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί.
Έχοντας ως μόνιμους τόπους διαμονής τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί έγινε αρχικά γνωστός στους αρχιτεκτονικούς κύκλους ως θεωρητικός, συγγράφοντας δοκίμια πάνω στην αρχιτεκτονική, όπως το The Manhattan Transcripts (Τα πρακτικά του Μανχάταν 1981) και το Architecture and Disjunction (Αρχιτεκτονική και Αποσύνδεση, 1994).

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου - Αστροφυσική
Με το βλέμμα στραμμένο στο αχανές σύμπαν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια διάλεξη για τα μεγάλα μυστήρια του διαστήματος, από τη σκοτεινή ενέργεια και τις μαύρες τρύπες, ως τα αναρίθμητα αστέρια και τους γαλαξίες που υπάρχουν σε αυτό.
Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον αστροφυσικό Ζαν-Πιερ Λιμινέ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Tον διεθνούς φήμης επιστήμονα θα παρουσιάσει στο κοινό, ο επίσης αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος,
Διευθυντής του νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου - Επιστημονική έρευνα
«Η επιστήμη ως παγκόσμιο παραγωγικό εγχείρημα» είναι το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας διάλεξης που θα δοθεί με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με Νόμπελ Ιατρικής και Πρόεδρο του Νοσοκομείου Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης Χάρολντ Βάρμους (Harold Varmus) και τον Φώτη Καφάτο, καθηγητή Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου - Φιλοσοφία
Στο πλαίσιο της σειράς δραματοποιημένων διαλέξεων για τους αρχαίους φιλόσοφους που φέρουν την υπογραφή του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και φέρουν τον τίτλο «Η Φιλοσοφία στη σκηνή» παρουσιάζεται η ζωή, η δράση και οι ιδέες του Αριστοτέλη.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου - Λογοτεχνία
«Πέντε Έλληνες συγγραφείς ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν στο εξωτερικό» συμμετέχουν στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 23/10. Ο Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία), ο Άρης Φιορέτος (Σουηδία), ο Θοδωρής Καλλιφατίδης (Σουηδία), ο Πάνος Καρνέζης (Μεγάλη Βρετανία) και ο Περικλής Μονιούδης (Γερμανία), πέντε συγγραφείς που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό αποκαλύπτουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις απόψεις τους για την λογοτεχνία, το έργο τους και την Ελλάδα. Τη συζήτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου - Λογοτεχνία/Μισέλ Ουελμπέκ
Τον διάσημο γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ, που θεωρείται από τους ανανεωτές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά οι φίλοι του Megaron Plus.
O Μισέλ Ουελμπέκ(γεν.1958) έκανε την εμφάνιση του στο χώρο του μυθιστορήματος το 1994 με την ‘Επέκταση του πεδίου της Πάλης’, μυθιστόρημα που προκάλεσε αίσθηση και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, Τα στοιχειώδη σωματίδια, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία. Το βιβλίο αυτό απέσπασε δυο γαλλικά βραβεία το 1998 και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον συγγραφέα του.
Επόμενο πεζογράφημα το Λανθαρότε, μια νουβέλα που συνοδεύτηκε από λεύκωμα με φωτογραφίες που τράβηξε ο συγγραφέας, και ακολούθησε το μυθιστόρημα Πλατφόρμα. Πολυσχιδές ταλέντο, ο Μισέλ Ουελμπέκ ασχολείται επίσης με το σινεμά και τη μουσική. Σήμερα ζει στην Ισπανία, όπου αποσύρθηκε για να γράψει τη ‘Δυνατότητα ενός νησιού’ (Βραβείο Interallie 2005), μετά τις δικαστικές περιπέτειες και τη θύελλα των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η, περίφημη αναφορά του στο Ισλάμ (στην Πλατφόρμα). Την παρουσίαση θα κάνει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου - Ποίηση
Η «αναρχική των λέξεων», όπως την αποκάλεσε κάποτε ο Νίκος Δήμου, που «τρομοκρατημένη από την ύπαρξη, παίρνει εκδίκηση από τη γλώσσα για κάθε απουσία, κάθε μοναξιά, κάθε φόβο της ζωής», η ποιήτρια και Ακαδημαϊκός που καθιερώθηκε εξαιτίας της γνησιότητας, της δύναμης και του πλούτου του λόγου της, ως μία από τις αγαπημένες των Ελλήνων, θα μιλήσει για το έργο της και την ελληνική ποίηση γενικότερα ενώ θα διαβάσει γνωστά αλλά και κάποια από τα πρόσφατα, ανέκδοτα ποιήματά της. Την ποιήτρια που έδωσε μία νέα διάσταση στον νεοελληνικό λόγο θα παρουσιάσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, διδάκτορας της Σορβόννης και συνεργάτης της France Culture.

Η διάλεξη της Κικής Δημουλά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική ποίηση σήμερα» - τον σχεδιασμό του υπογράφει ο ποιητής και Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νάσος Βαγενάς.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου - Ποίηση
Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μια από σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, θα μιλήσει για το έργο του στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική ποίηση σήμερα». Γεννημένος το 1931 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει, ο Χριστιανόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1950 με την ποιητική συλλογή «Εποχή των ισχνών αγελάδων».
Το 2004 ο «Ιανός» εξέδωσε τα ποιήματά του σε τρία τομίδια («Ποιήματα «, «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα») και τα διηγήματά του σε δύο («Η κάτω βόλτα» και «Οι ρεμπέτες του ντουνιά»). Εκδόθηκαν επίσης οι μεταφράσεις του με τον τίτλο «Εντευκτήριο» («Εκδόσεις Διαγωνίου», 1989), το «Άγιο και ιερό ευαγγέλιο κατά τον Ματθαίο» (Εκδόσεις Το Ροδακιό, 1997) και τα δοκίμιά του με τον τίτλο «Δοκίμια» («Μπιλιέτο», 1999). Ακόμη έχουν βγει αρκετά βιβλία του για την πνευματική Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, για το ρεμπέτικο και για τον Σολωμό
Έχει μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και ποιήματά του μελοποιήθηκαν από αρκετούς συνθέτες (Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής).
Τον ποιητή θα παρουσιάσει ο Νάσος Βαγενάς, ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον οποίο ανήκει και ο σχεδιασμός της εκδήλωσης.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου - Ψυχανάλυση
Δύο από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της ψυχανάλυσης θα βρεθούν μαζί στο Μέγαρο Μουσικής. Η εποχή που η ιστορία αποτελούσε, για τους σπουδαστές και τους αναγνώστες της, απλή παράθεση ημερομηνιών και γεγονότων, ανήκει πια στο παρελθόν. Όλοι οι σύγχρονοι ιστορικοί συμφωνούν πως αυτό που πρέπει να αναζητεί κανείς είναι το γιατί και το πώς τα γεγονότα πήραν την μορφή τους. Ο διακεκριμένος ιστορικός και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, Πήτερ Γκέι ασπαζόμενος την άποψη αυτή προτείνει στους ερευνητές μία προσέγγιση της ιστορίας μέσα από το πρίσμα του Φρόυντ και της ψυχανάλυσης στη διάλεξη του με θέμα: «Ψυχανάλυση: σημαντικά ανοιχτά ζητήματα».
Στη συνέχεια ο Ότο Κέρνμπεργκ, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell, Πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης θα μιλήσει με θέμα: «Η Ενόρμηση του Θανάτου: Αντιπαραθέσεις και μία σύγχρονη άποψη». Ο Κέρνμπεργκ θεωρείται ηγετική μορφή στον χώρο της ψυχανάλυσης.
Την παρουσίαση των ομιλητών θα κάνει ο ψυχαναλυτής Νίκος Κουρέτας.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου - Λογοτεχνία
Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων συμμετέχουν στο Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Άγγελου Τερζάκη(1907-1979).

Ο Άγγελος Αφρουδάκης, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Καραϊτίδη, η Αγγέλα Καστρινάκη, η Ελισάβετ Κοτζιά, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Ιωάννης Μάνος, η Πολυξένη Μπίστα και o Δημήτρης Τερζάκης θα μιλήσουν για την ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού έλληνα διανοητή.

Ένα έργο μεγάλο σε όγκο και σημασία που μοιράζεται σε τρία κυρίως πεδία: δοκίμιο, πεζογραφία (διήγημα και μυθιστόρημα), θέατρο.
Εξαιρετικά σημαντική επίσης υπήρξε η συνεισφορά του Άγγελου Τερζάκη στο πλαίσιο διαφόρων πολιτιστικών θεσμών (διευθυντής δραματολογίου, για πολλά χρόνια, του Εθνικού Θεάτρου, διευθυντής του εξαιρετικού περιοδικού ιδεών Εποχές, κ.α.).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εστία.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου - Λογοτεχνία

Η Γιουνγκ Τσανγκ, έχει κερδίσει τις καρδιές των βιβλιόφιλων στη χώρα μας όπως και σ’ ολόκληρο τον κόσμο με το πολυβραβευμένο βιβλίο της: «Αγριόκυκνοι: Τρεις κόρες της Κίνας». Καλεσμένοι του Megaron Plus, η κινέζα συγγραφέας και ο σύζυγός της, ιστορικός Τζον Χάλιντεϋ, αναμένεται να έχουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με το ελληνικό κοινό, στη διάρκεια της οποίας θα ‘αποκαλύψουν’ το πραγματικό πρόσωπο του Μάο Τσε Τουνγκ. Θέμα της διάλεξης τους είναι ο ίδιος ο τίτλος του τελευταίου τους βιβλίου: «Μάο: Η άγνωστη ιστορία». Την παρουσίαση θα κάνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.
«Η Άγνωστη Ιστορία του Μάο» εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2005, ήδη κυκλοφορεί σε 14 γλώσσες κι έχει πουληθεί σε σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου - Μουσεία
Συναρπαστική προβλέπεται η συνάντηση των διευθυντών έξι Μουσείων, τριών γαλλικών και τριών ελληνικών με θέμα «τα Μουσεία τον 21ο αιώνα».
Για το παρόν και το μέλλον των Μουσείων συνομιλούν ο Μισέλ Κολαρντέλ, διευθυντής του Musee National des Arts et Traditions Populaires, ο Ζαν Πιερ Μοέν, διευθυντής του Musee du quai Branly, του νέου μοναδικού στο είδος του Μουσείου που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τους πολιτισμούς της Αφρικής, της Ασίας, του Ειρηνικού και της Β. και Ν. Αμερικής στεγάζοντας πάνω από 300.000 εκθέματα και ο Αλφρέ Πακμάν, διευθυντής του Musee National d’art moderne από τη Γαλλία.

Από ελληνικής πλευράς μετέχουν: η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Δημήτρης Παντερμαλής, διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και ο Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η κριτικός τέχνης, Εφη Ανδρεάδη. Το στρογγυλό αυτό τραπέζι οργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου - Αρχιτεκτονική
Ο διάσημος αμερικανός αρχιτέκτονας Τόμας Μέιν, παρουσιάζει το έργο του σε μια διάλεξη που είναι σίγουρο ότι θα γοητεύσει το νεανικό ιδιαίτερα κοινό.
Ο Τομ Μέιν, νικητής του βραβείου Πρίτσκερ 2005, ο πρώτος αμερικανός ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια, «τρομερό παιδί» της αρχιτεκτονικής της γενιάς του ’60, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και έκανε το Μάστερ του στο Χάρβαρντ.

Το 1972 εγκαινιάζει τη δική του τεχνική εταιρεία, τη διάσημη Morphosis στοχεύοντας να ξεπεράσει τα δεσμά της παραδοσιακής φόρμας και των υλικών, με στόχο τη χάραξη μιας νέας περιοχής πέρα από τα όρια του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού.

Τις δύο επόμενες δεκαετίες ο Τόμας Μέιν σχεδιάζει δημοτικά κτίρια, γραφεία και εστιατόρια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση όταν υπογράφει την αντισυμβατική όψη του νέου Καπιτωλίου της Αλάσκα και ενός νέου ακαδημαϊκού κτιρίου για την Cooper Union στη Νέα Υόρκη. Την ίδια εποχή αναλαμβάνει τον σχεδιασμό του ολυμπιακού χωριού στη Νέα Υόρκη για τους Ολυμπιακούς του 1912, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 αναδεικνύεται νικητής σε διαγωνισμό ανάμεσα σε διάσημους αρχιτέκτονες για το έργο «Φάρος», έναν κολοσσό ύψους 300 μέτρων που θα χτιστεί στο γαλλικό μικρό Μανχάταν, την Defence.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Όλες οι διαλέξεις του Megaron Plus αρχίζουν στις 7 το απόγευμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ., ενώ σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.