Εις το όνομα...

27.09.2007
Πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, στο ύψος του λιμανιού, στις οποίες προβάλονται διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις που εκτυλίσσονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων και στον ήρεμο, προστατευμένο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης
Πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, στο ύψος του λιμανιού, στις οποίες προβάλονται διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις που εκτυλίσσονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων (Θεσσαλονίκη / Αθήνα) και στον ήρεμο, προστατευμένο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης από την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και μη ορθόδοξων κοινοτήτων της πόλης.

Πρόκειται για το πρωτότυπο έργο με τίτλο «Εις το όνομα» («In the name of») της Λήδας Παπακωνσταντίνου, επίσημης προσκεκλημένης καλλιτέχνιδας στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο φακός παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις που πραγματοποιεί η καλλιτέχνιδα, τις τυχαίες ή εμπρόθετες συναντήσεις της με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μόνιμα στους χώρους αυτούς, ή διέρχονται σποραδικά. Η ευλαβική προσέγγιση των επιτύμβιων λίθων και η εναπόθεση προσωπικών αντικειμένων από την καλλιτέχνιδα ανακαλεί την προσωπική μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα πεδία μαχών ή έσβησαν από ασθένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι εικόνες των νεκροπόλεων ανακλώνται στο νερό της θάλασσας τη νύχτα σε μία τελετουργική διαδικασία εξαγνισμού, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με προβολές σε κτίρια του λιμανιού.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Εις το όνομα» είναι μία πρωτότυπη, πολυσήμαντη και σπονδυλωτή καλλιτεχνική δημιουργία με τη μορφή της video-performance, η οποία στη συνέχεια προβάλλεται ως video-εγκατάσταση.

1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τιμώμενη καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου
Τίτλος έργου: «Εις το όνομα» («In the name of»)
Διάρκεια προγράμματος: 22 Σεπτεμβρίου - 11 Νοεμβρίου 2007,
Θεσσαλονίκη,10/10-10/11: 10:00-14:00 & 18:00-22:00 (Αποθήκη Β1)