Η παιδική λογοτεχνία χωρίς την Κίρα Σίνου

28.09.2007
Η Κίρα Σίνου, από τις δυναμικότερες παρουσίες στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.
Η Κίρα Σίνου, από τις δυναμικότερες παρουσίες στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η συγγραφέας παρουσίασε προχθές πνευμονικό οίδημα, εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε χθες το μεσημέρι.

Η Κίρα Σίνου έγραψε μια πλειάδα βιβλίων για παιδιά (μόνο από τις εκδόσεις «Κέδρος» κυκλοφορούν 25 βιβλία), στα οποία η δράση, η περιπέτεια και το μυστήριο κυριαρχούν και μαγεύουν την παιδική ψυχή. Είχε μια ποικιλία θεμάτων, με κυριότερα την επιστημονική φαντασία, την ιστορία, την παλαιοντολογία και την προϊστορία, την οικολογία, αλλά και κοινωνικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

«Αν έπρεπε να της αποδώσω έναν χαρακτηρισμό, θα έλεγα ότι είναι μια συγγραφέας-ερευνήτρια μ ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ενδιαφέροντα που χειρίζεται με αξιοπρόσεκτη ενάργεια, απλό λόγο, αβίαστη φυσικότητα και ευφάνταστες περιγραφές, που τις στολίζει με δράση και απρόοπτα», έχει γράψει η συγγραφέας Αγγελική Βαρελά.

Γεννήθηκε το 1923 στο Ροστόφ της Ρωσίας και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία εννιά χρονών χωρίς να ξέρει ελληνικά. Τα έμαθε όμως τόσο γρήγορα ώστε τα διηγηματάκια της δημοσιεύονταν τακτικά στο περιοδικό ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ, από το οποίο πήρε και το πρώτο της λογοτεχνικό βραβείο. Εργάστηκε υπάλληλος στη ΔΕΗ κι όταν παραιτήθηκε αφοσιώθηκε στη μετάφραση (Εντε Μικαέλ, Χανς Μπάουμαν, Ζαν Τουντούζ, Αρθουρ Κόναν Ντόιλ κ.ά.) και στη συνέχεια άρχισε να γράφει τα δικά της βιβλία.

Έχει γράψει βιβλία με θέματα την παλαιοντολογία, την προϊστορία, την ιστορία και την σύγχρονη ζωή. Είναι πτυχιούχος ξεναγός και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής (Αbitur), ήξερε επίσης καλά αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα. Βραβεύτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το 1996 ήταν υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν. Εκανε εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συμμετείχε σε πολλές κριτικές επιτροπές.

Το τελευταίο της βιβλίο, «Οι χρυσοφύλακες γρύπες», θα κυκλοφορήσει μετά θάνατον τον Δεκέμβριο, από τον «Κέδρο».