Ο αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο Megaron Plus

08.10.2007
Διάλεξη του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Bernard Tschumi πάνω στο πρόσφατο αρχιτεκτονικό του έργο.
Περιμένοντας την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Megaron Plus καλεί το κοινό του σε μία συνάντηση με τον άνθρωπο που το σχεδίασε, τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί (Bernard Tschumi).

Η διάλεξη του Μπερνάρ Τσουμί για το πρόσφατο αρχιτεκτονικό του έργο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Έχοντας ως μόνιμους τόπους διαμονής τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί έγινε αρχικά γνωστός στους αρχιτεκτονικούς κύκλους ως θεωρητικός, συγγράφοντας δοκίμια πάνω στην αρχιτεκτονική, όπως το The Manhattan Transcripts (Τα πρακτικά του Μανχάταν 1981) και το Architecture and Disjunction (Αρχιτεκτονική και Αποσύνδεση, 1994). Το 1983 κέρδισε τον διεθνούς κύρους διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του Πάρκου της Βιλέτ (Parc de la Villette) στο Παρίσι, όπου στεγάστηκαν η Πόλη της Μουσικής και η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα δημόσιο πάρκο 500 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει εντυπωσιακά κτίρια, μονοπάτια, γέφυρες και κήπους στη βορειανατολική πλευρά του Παρισιού. Το έργο αυτό έκανε τον Μπερνάρ Τσουμί διάσημο στο ευρύ κοινό και απογείωσε την καριέρα του.

Έκτοτε, ο Μπερνάρ Τσουμί υπήρξε Κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη (1988-2003) και σχεδίασε πολλά σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα σε όλο τον κόσμο, όπως την επέκταση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, τη Γυάλινη Βιντεοθήκη του ολλανδικού Μουσείου Γκρόνιγνκεν, τη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Vacheron-Constantin στη Γενεύη.

Σήμερα, το «τρομερό παιδί της αρχιτεκτονικής», όπως τον αποκαλούν, κατασκευάζει κτίρια σε όλο τον κόσμο, συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και, σύμφωνα με το Λεξικό Αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, «η ευκολία με την οποία κινείται από τη θεωρία στην πράξη τον καθιστά σημαντική μορφή του πολιτισμού γενικώς». Εκτός από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, έχει αναλάβει ταυτόχρονα τον σχεδιασμό ενός συναυλιακού χώρου 6000 θέσεων στη Λιμόζ, ενός μουσείου κοντά στην Ντιζόν, καθώς και ενός πύργου κατοικιών στη Νέα Υόρκη.

«Κάθε σχέση μεταξύ ενός κτιρίου και των χρηστών του σημαίνει την εισβολή ενός ανθρώπινου σώματος σε έναν δεδομένο χώρο, την εισβολή μιας τάξης σε μία άλλη», λέει ο Μπερνάρ Τσουμί. Στις 8 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, ο διάσημος αρχιτέκτονας θα μοιραστεί μαζί μας πολύ περισσότερα!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Αίθουσα Φίλων της Μουσικής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.