«H Γυναίκα με τα Μαύρα» από το Δάνη Κατρανίδη

01.10.2007
Το έργο του Στέφαν Μάλατρατ «H Γυναίκα με τα Μαύρα» ανεβάζει φέτος στο Θέατρο Μέλι ο Δάνης Κατρανίδης σε δική του σκηνοθεσία, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Κέντρο. Την απόδοση του έργου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ έχει κάνει η Έλενα Ακρίτα.
Το έργο του Στέφαν Μάλατρατ «H Γυναίκα με τα Μαύρα» ανεβάζει φέτος στο Θέατρο Μέλι ο Δάνης Κατρανίδης σε δική του σκηνοθεσία, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Κέντρο. Την απόδοση του έργου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ έχει κάνει η Έλενα Ακρίτα.

Δυο άνδρες ?ο Άρθουρ Κιπς και ο Ηθοποιός ? ψάχνουν να μάθουν την αλήθεια για μια γυναίκα - τη γυναίκα με τα μαύρα. Μια ιστορία που κρατά τον θεατή σε αγωνία μέχρι τέλους. Ο Άρθουρ Κιπς έζησε μια ανατριχιαστική ιστορία, που σημάδεψε τη ζωή του. Επιβίωσε, και κατέγραψε τα βιώματά του σε ένα βιβλίο. Με σκοπό να λυτρωθεί απ’ τον εφιάλτη που καταδυναστεύει τη ζωή του, θέλει να αφηγηθεί το βιβλίο του στα δικά του πρόσωπα. Για να καταφέρει να σταθεί μπροστά στο κοινό του, να αναπαραστήσει τα γεγονότα και να αποδεσμευτεί απ’ τους εφιάλτες του, μισθώνει έναν επαγγελματία ηθοποιό να τον διδάξει.

Με το πρώτο μάθημα υποκριτικής ξεκινάει το έργο του ο Στέφαν Μάλατρατ. Οι δύο τους ζωντανεύουν το παρελθόν του Άρθουρ Κιπς και με τη συμμετοχή της φαντασίας του κοινού ξετυλίγουν μια αληθινή, δραματική ιστορία.

«H Γυναίκα με τα Μαύρα» παίζεται ασταμάτητα για 20 χρόνια στην Αγγλία - τα δύο πρώτα στο Σκάρμπορο, ενώ τα τελευταία 18 στο WEST END, με διαρκή επιτυχία. Η δύναμη του κειμένου συντελεί σίγουρα στην αντοχή του στο χρόνο. Η μεταφορά του Στέφαν Μάλατρατ στη σκηνή, παραμένει πιστή στο βιβλίο και χρησιμοποιεί πολλές από τις περιγραφές και τους διαλόγους της Σούζαν Χιλ, ενώ μετατρέπει το βιβλίο σε ένα συναρπαστικό θεατρικό έργο.

Ο Δάνης Κατρανίδης παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με μεγάλη επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές 92-93 και 93-94 στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη και Πόρτα αντίστοιχα...
Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς καταλάγιαζε ο απόηχος της επιτυχίας εκείνων των παραστάσεων, δημιουργήθηκε η επιθυμία να ξαναδεί το ρόλο αναλαμβάνοντας και το βάρος της σκηνοθεσίας. Η ευτυχής συγκυρία της συνεργασίας του με τον Γιώργο Κέντρο πριν από δύο Χρόνια στο «Μοιραίο Προαίσθημα», στους ρόλους του Καρλ Γιουνγκ και του Σίγκμουντ Φρόιντ αντίστοιχα, το ξαναέφερε στο προσκήνιο.

Στο ανέβασμα θα χρησιμοποιηθούν τα τεχνικά μέσα, φωτιστικά και ηχητικά εφέ της αγγλικής παραγωγής. Είκοσι χρόνια μελετώνται και βελτιώνονται γιατί σ’ αυτό το ιδιαίτερο έργο παίζουν το ρόλο τους. Αξίζει μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της αγγλικής παράστασης για να το αντιληφθεί κανείς και να νοιώσει κάτι απ’ την ατμόσφαιρά της. ?Κραυγές και ήχοι διαπερνούν τη σιωπή, της νύχτας ενώ δύο άνδρες ψάχνουν να μάθουν την αλήθεια για μια γυναίκα?.

Τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και τα κοστούμια της Τότα Πρίτσα συνεπικουρούν στη δραματουργική εξέλιξη και βοηθούν το τεχνικό μέρος να απογειώσει τη φαντασία των θεατών.

Εναρξη: 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου
Σκηνοθεσία: Δάνης Κατρανίδης
Απόδοση: Ελενα Ακρίτα
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης - Γιώργος Κέντρος