«Σαρδέλες με σαρδάμ» στο Ιλίσια- Μιμή Ντενίση!

01.10.2007
Η κλασσική φάρσα «Σαρδέλες με σαρδάμ» (Noises off) του βραβευμένου με Τony Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέην, που έχει θεωρηθεί μία από τις πιο αστείες και ευφυέστερες κωμωδίες όλων των εποχών, ανεβαίνει στις 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια- Μιμή Ντενίση.
Η κλασσική φάρσα «Σαρδέλες με σαρδάμ» (Noises off) του βραβευμένου με Τony Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέην, που έχει θεωρηθεί μία από τις πιο αστείες και ευφυέστερες κωμωδίες όλων των εποχών, ανεβαίνει στις 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια- Μιμή Ντενίση.

Ο Αντώνης Καλογρίδης σκηνοθετεί μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Κώστας Μπουραζάνης, Χρήστος Σιμαρδάνης και η Δήμητρα Στογιάννη.
H μετάφραση του έργου έγινε από την Μιμή Ντενίση.

Το «Σαρδέλες με σαρδάμ» δεν είναι ένα έργο αλλά δύο.
Πρόκειται για τη φάρσα της φάρσας! Η ερωτική φάρσα που ακολουθεί την αγγλική παράδοση στο συγκεκριμένο είδος, με τον τίτλο «Να Γδύσουμε τους Ντυμένους», και το «δράμα» που αναπτύσσεται στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της γενικής πρόβας και της περιοδείας που ακολουθεί.
Τα όρια μεταξύ των δυο αρχίζουν να παραβιάζονται όταν οι ήρωες με τρόμο ανακαλύπτουν πως βγαίνοντας από τη θεατρική πραγματικότητα του «Να Γδύσουμε τους Ντυμένους» μπαίνουν σε έναν πολύ χειρότερο εφιάλτη, αυτόν που συμβαίνει στα παρασκήνια.

Στο τέλος, κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής παράστασης, τα δύο παραπάνω γίνονται ένα με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος θίασος που θυσιάζεται για την τέχνη του και ταλαιπωρείται ανελέητα γι αυτήν, γίνεται αυτόματα θύμα κάθε αναποδιάς που μπορεί να συμβεί σ αυτή τη γη!
Παρακολουθούμε δηλαδή έναν θίασο της συμφοράς στις δοκιμές και παραστάσεις μιας σαπουνόπερας. Ο Φρέην σχολιάζει, παρωδεί και μαζί αποθεώνει τη θεατρική μηχανή και την υποκριτική διαδικασία.
Ένα θεατρικό έργο με θέμα τη σκηνή και τους ανθρώπους της.

«Σαρδέλες με σαρδάμ» έχει κερδίσει τα βραβεία βραβεία Evening Standard και Olivier Award για την καλύτερη κωμωδία, ενώ παιζόταν πέντε χρόνια συνεχώς στο West End του Λονδίνου, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.
Η πρώτη παράσταση του έργου ανέβηκε στο Λονδίνο το 1982 και αμέσως μετά στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Από τότε έχει μεταφραστεί και παιχτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στην Αγγλία ξαναπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1999/2000 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με την Λιν Ρεντγκρέηβ στον ρόλο της Κυρίας Κλάκετ σε μια παράσταση που μεταφέρθηκε αμέσως μετά και στο Μπρόντγουεϊ.

Στην Ελλάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά και με τεράστια επιτυχία το 1983 από την Ελεύθερη Σκηνή στο θέατρο «ΜΙΝΩΑ» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά με τους Άννα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρη Χρυσομάλλη, Πέμυ Ζούνη, Γιώργο Κιμούλη, Σταμάτη Φασουλή, Μίνα Αδαμάκη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ντίνο Ηλιόπουλο.
Από τότε ανεβαίνει άλλες τρεις φορές το 1994 από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρόδου σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά, το 1996 στο θέατρο «Αθήναιον» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Σοφία Φιλιππίδου, Απόστολο Γκλέτσο, Κατιάνα Μπαλανίκα, Πέμυ Ζούνη και Αλέκο Αλεξανδράκη, και το 2005 από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσώνου.

Παραγωγή : Γιώργος και Σωτηρία Κυπραίου
Σκηνοθεσία- σκηνογραφία: Αντώνης Καλογρίδης
Μετάφραση- διασκευή: Μιμή Ντενίση
Βοηθός Σκηνοθέτη : Αλέξης Ριγλής
Φωτογραφίες : Μαριλένα Σταφυλίδου
Παίζουν: Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Κώστας Μπουραζάνης, Χρήστος Σιμαρδάνης και η Δήμητρα Στογιάννη.