Μία Μεγάλη Περιπέτεια στο διάστημα!

01.10.2007
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου SPUTNIK I, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συμμετάσχει σε μια πανηγυρική συζήτηση για τα μεγάλα βήματα της ανθρωπότητας στο διάστημα, ξεκινώντας από τους πρώτους δορυφόρους και φτάνοντας ως τη μελλοντική αποίκιση του Άρη.
Τι: «Μεγάλη Περιπέτεια στο διάστημα»!
Μία συζήτηση με θέμα το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και διαστημικού χώρου.
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007
Ώρα έναρξης
7 μ.μ.
Μέγαρο Μουσικής Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.
Οι ξένοι ομιλητές θα μιλήσουν αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου SPUTNIK I, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συμμετάσχει σε μια πανηγυρική συζήτηση για τα μεγάλα βήματα της ανθρωπότητας στο διάστημα, ξεκινώντας από τους πρώτους δορυφόρους και φτάνοντας ως τη μελλοντική αποίκιση του Άρη.

Η ιδιαίτερα πρωτότυπη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Τα νήματα της συζήτησης για τη «Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα» στην οποία θα μετάσχουν πέντε διεθνώς καταξιωμένοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του διαστημικού χώρου, θα κινήσει ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής του νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Αναζητώντας το.... Χωροχρόνο», παραγωγή του ΟΜΜΑ σε συνεργασία με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η φωνή του Τσάρλι Ντιουκ (Charlie Duke) ήταν ήδη γνωστή από το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη που μίλησε στον Νηλ Άρμστρονγκ, τη στιγμή που εκείνος πατούσε στη Σελήνη κάνοντας «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» στην ιστορική αποστολή του Apollo 11. «Γίναμε όλοι μπλε και τώρα αναπνέουμε ξανά. Σας ευχαριστούμε!», του είπε ο Τσάρλι Ντιουκ και τρία χρόνια αργότερα ευτύχησε να βρεθεί στη θέση του Άρμστρονγκ και ο ίδιος και να γίνει ο δέκατος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, με τη διαστημική αποστολή Apollo 16 το 1972.


«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε στήσει τη βάση που είναι απαραίτητη στη Σελήνη και 15 χρόνια μετά, εάν πάνε όλα καλά, θα μπορούμε να στείλουμε επανδρωμένο διαστημικό όχημα στην επιφάνεια του Άρη», δηλώνει ο Θανάσης Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ και ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Ινστιτούτου Enrico Fermi του πανεπιστημίου του Σικάγου στις ΗΠΑ.


«Απογειώνεται σαν πύραυλος, πετά σαν διαστημόπλοιο, μεταφέρει επιβάτες σαν τραίνο, κουβαλά φορτίο σαν μαούνα και προσγειώνεται σαν αεροπλάνο». Με αυτά τα γλαφυρά λόγια περιγράφει ο Αντώνης Κονταράτος ένα διαστημικό λεωφορείο, στο βιβλίο του «Το Συναρπαστικό Ταξίδι Στο Φεγγάρι». Έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 16 βιβλία και 40 τεχνικές εργασίες και σχεδιασμούς ερευνητικών προγραμμάτων, ο Αντώνης Κονταράτος εργάσθηκε για την Κυβέρνηση και τη βιομηχανία των H.Π.A. αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως ανώτατο στέλεχος της διοικητικής ιεραρχίας και συμμετείχε στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Ο Αυστραλοβρετανός αστροφωτογράφος Ντέιβιντ Μαλίν (David Malin) εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Αγγλοαυστραλιανό Παρατηρητήριο και έχει τραβήξει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες αστέρων, γαλαξιών και νεφελωμάτων, με ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου.
Οι φωτογραφίες του έχουν γίνει διάσημες σε όλο τον κόσμο, κοσμούν βιβλία και βρίσκονται ως πόστερ σε βιβλιοθήκες, δημόσιους χώρους, ακόμα και σε? εφηβικά δωμάτια! Από το 2001, ο Ντέιβιντ Μαλίν επικεντρώθηκε στην προσωπική του επιχείρηση David Malin Images, όπου διαχειρίζεται τη δική του φωτογραφική συλλογή, αλλά και τις συλλογές άλλων γνωστών αστροφωτογράφων.

Ο Τζον Στόουκ (John Stoke) διευθύνει από το 1999 το τμήμα Άτυπης Εκπαίδευσης της Επιστήμης του Γραφείου Δημόσιας Επικοινωνίας του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου και καταγράφει με τους συνεργάτες του τις πηγές αστρονομικής εκπαίδευσης των επιστημονικών μουσείων και των κοινοτήτων των αστεροσκοπείων στην ιστοσελίδα: http://hubblesource.stsci.edu .

Αυτοί είναι πέντε από τους ανθρώπους που πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην κατάκτηση του διαστήματος και στις 5 Οκτωβρίου θα συνομιλήσουν με το κοινό του Megaron Plus για να γιορτάσουν την 4η Οκτωβρίου 1957. Τίποτα δεν έχει σοκάρει περισσότερο τον σύγχρονο κόσμο, όσο το «μπιπ-μπιπ» που ακούστηκε τη μέρα εκείνη από τον ουρανό και δεν το είχαν εκπέμψει εξωγήινοι, αλλά μία μικρή σφαίρα, ο Sputnik I, το πρώτο αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη από τη Σοβιετική Ένωση. Αυτή η πράξη σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής και μιας καινούργιας προσπάθειας του ανθρώπου να εξερευνήσει, να μάθει και να κατανοήσει τη ζωή πέρα από τη Γη.

Η αποστολή ανθρώπων και μηχανών στο διάστημα άλλαξε και διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα. Ο Sputnik, η Λάικα, ο Γιούρι Γκαγκάριν ως ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι, οι δορυφορικές φωτογραφίες των κόκκινων τοπίων του Άρη, ακόμη και οι τραγωδίες του Challenger και του Columbia σημάδεψαν τη σύγχρονη εμπειρία. Μολονότι η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι στην πραγματικότητα μόνο στις αρχές της, άνθρωποι και ρομπότ συνεχίζουν σήμερα τα ταξίδια στο Ηλιακό μας σύστημα. Σύντομα ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη (αυτή τη φορά ίσως για να μείνει), θα πάει στον Άρη και ένα ρομπότ θα προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη το 2014. Στις 5 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, θα μάθετε σίγουρα πολύ περισσότερα!