Έκθεση του Λεωνίδα Καλαμάρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

01.10.2007
Tην έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του καθηγητή Λεωνίδα Καλαμάρα παρουσιάζει από 4 έως 24 Οκτωβρίου ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας, 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Tην έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του καθηγητή Λεωνίδα Καλαμάρα παρουσιάζει από 4 έως 24 Οκτωβρίου ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας, 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο Λεωνίδας Καλαμάρας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1932 και το 1950 μετανάστευσε στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας. Πριν φύγει παρακολούθησε για ένα χρόνο το τμήμα γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με πρώτο δάσκαλο του το Γιάννη Παππά. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστραλία, από όπου και πήρε δίπλωμα γλυπτικής. Το 1968 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής του Claremont School of Art όπου και ουσιαστικά οργάνωσε το τμήμα γλυπτικής. Στα έργα του φαίνονται καθαρά οι επιρροές που έχει δεχθεί από την αρχαία ελληνική γλυπτική τις οποίες εφαρμόζει με προσήλωση αλλά και μεγάλη δόση ελευθερίας ταυτόχρονα. Η αγάπη του για την πατρίδα και τις ελληνικές τέχνες είναι διάχυτη στο έργο του και την αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο. Είναι αδερφός του αείμνηστου γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα.

«Ο Λεωνίδας Καλαμάρας διακρίνεται για την έκταση και τον πλούτο της μορφοπλαστικής του γλώσσας και δεν ξέχασε ποτέ την ελληνική καταγωγή του κάτι που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αποδεικνύεται από τη θεματογραφία του, τις αναζητήσεις, τις διατυπώσεις του. Γιατί έχει σαν καθοριστικό του θέμα την ανθρώπινη μορφή, χρησιμοποιεί ένα μορφοπλαστικό λεξιλόγιο το οποίο δεν θυσιάζει την οπτική πραγματικότητα, οι αναζητήσεις έχουν σαν στόχο την έκφραση του ουσιαστικού και του διαχρονικού. Ότι κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στην καλλιτεχνική δημιουργία του είναι η προσωπική χρησιμοποίηση ενός εξπρεσιονιστικού λεξιλογίου που δίνει τον τόνο τόσο στη γλυπτική όσο και την ζωγραφική του?» σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Ίωνα Βορρέ, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και σε άλλους χώρους τέχνης.
Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις .

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007, ώρα 19:30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αίθουσα Κόντογλου:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας