Με Ναμπούκκο ξεκινά η Λυρική

02.10.2007
Με θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, η αγαπητή όπερα του Βέρντι που πέρσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία ανοίγει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο ξαναδουλεμένη από την Τζούλια Πέβσνερ, με νέα διανομή, για επτά παραστάσεις.
Τι: Τζουζέππε Βέρντι: Ναμπούκκο
Πότε: 14, 16, 18, 20, 23, 25, 27 Οκτωβρίου 2007
Έναρξη : 20.00
Θέατρο Ολύμπια

Με θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, η αγαπητή όπερα του Βέρντι που πέρσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία ανοίγει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο ξαναδουλεμένη από την Τζούλια Πέβσνερ, με νέα διανομή, για επτά παραστάσεις.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τζούλια Πέβσνερ που για την παραγωγή της ΕΛΣ προσεγγίζει την όπερα «Ναμπούκκο» μέσα από μία σύγχρονη ματιά, θέλοντας να πραγματοποιήσει ένα σχόλιο για τον πόλεμο, τα θύματά του, την αλαζονεία της εξουσίας και τις συνέπειες για τους λαούς.

Το έργο
Ο Ναβουχονόδωρ ή Ναμπούκκο [Nabucco], όπως καθιερώθηκε μετά από παράσταση στην Κέρκυρα το 1844 αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα. Όταν στην αλαζονεία του εκείνος ζητά απ’ όλους να τον υμνούν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στην σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.

Ο ίδιος ο Βέρντι είπε για το «Ναμπούκκο»: «με αυτή την όπερα, μπορώ να πω ότι ξεκίνησε η καλλιτεχνική μου καριέρα». Και είχε δίκιο, αφού ο «Ναμπούκκο», η όπερα που συνέθεσε μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσε τεράστια επιτυχία. Όταν παρουσιάστηκε στην Ιταλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το κοινό χειροκροτούσε με ενθουσιασμό μετά από κάθε σκηνή και ζήτησε επίμονα να ξανακουστεί το περίφημο τελικό χορωδιακό «Μεγαλοδύναμε Ιεχωβά», και όχι το «Va pensiero», της τρίτης πράξης, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα.

Το χορωδιακό των υπόδουλων Εβραίων του Ναμπούκκο έγινε διάσημο αρκετά αργότερα, οπότε πήρε θέση εθνικού ύμνου. Εκπορευόμενο αυθόρμητα από την ψυχή και τα χείλη των Ιταλών, συνόδευσε στην τελευταία τους κατοικία τόσο τον Βέρντι όσο και τον Αρτούρο Τοσκανίνι. Εύλογα, ο Ναμπούκκο ήταν η όπερα την οποία επέλεξαν το 1946 οι Μιλανέζοι, προκειμένου να εγκαινιάσουν το περίφημο θέατρό τους μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Τζούλια Πέβσνερ
Σκηνικά Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια Τότα Πρίτσα
Χορογραφία Πέτρος Γάλλιας

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Διεύθυνση Μπαντίνας Γιώργος Αραβίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη Παναγιώτης Τρούσσας
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Νίκος Μαλιάρας
Μουσική προετοιμασία (σολίστ) Χρύσανθος Αλισάφης Μαρία Νεοφυτίδου

Μουσική προετοιμασία (χορωδία) Ερμιόνη Νάστου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ναμπούκκο Ντέιβιντ Ουέικχαμ
Ισμαήλ Χερμάν Βιλλάρ
Ζαχαρίας Φ. Ελλέρο Ντ’ Αρτένια
Αμπιγκαΐλλε Μλάντα Κουντόλεϋ
Φενένα Βικτώρια Μαϊφάτοβα
Αρχιερέας του Βάαλ Τάσος Αποστόλου
Αμπντάλλο Φίλιππος Δελλατόλας
Άννα Αντωνία Καλογήρου

Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ
Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης»
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» Νίκος Μαλιάρας
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: 80, 60, 50, 40, 25€ Φοιτητικό €15