Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Ορεινή Ναυπακτία

02.10.2007
Η παραδοσιακή γιορτή του Κάστανου και Τσίπουρου πραγματοποιείται και φέτος στο γραφικό χωρίο Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Η επιτυχημένη γιορτή του Κάστανου και Τσίπουρου πραγματοποιείται και φέτος στο γραφικό χωρίο Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Ένα έθιμο που ξεκίνησε ως αφορμή συνάντησης και διασκέδασης των ανθρώπων από τα γύρω χωριά και αναβιώνει ο Δήμος Αποδοτίας με την συμμετοχή του Crystal Mountain Hotel και των κατοίκων της περιοχής. Φέτος, η γιορτή του Κάστανου και Τσίπουρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας από το απόγευμα της Παρασκευής γίνονται οι ετοιμασίες στην πλατεία του χωριού. Με το σούρουπο τα καζάνια είναι έτοιμα στην σειρά για να υποδεχθούν το τσίπουρο και οι φουφούδες στημένες με τα κάρβουνα για να ψηθούν τα κάστανα. Το ξημέρωμα του Σαββάτου αρχίζουν να έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες όπου διάχυτα νοιώθουν τις μυρωδιές από τα αχνιστά κάστανα και το απόσταγμα του τσίπουρου. Τα τραπέζια γεμίζουν απο τα διάφορα «πεσκέσια» που προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού όπως πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, καρύδια, μήλα, μπακλαβάδες και άλλα σπιτικά εδέσματα. Δεν έχουν παρά να γεμίσουν το ποτήρι τους από το μεγάλο καζάνι και να γευτούν το παραδοσιακό αχνιστό τσίπουρο σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση του κάστανου.

Προς το μεσημέρι η πλατεία του χωριού γεμίζει από κόσμο και η παραδοσιακή ορχήστρα ξεκινάει να παίζει στους τοπικούς ρυθμούς. Με πρωτοστάτες τους ντόπιους ξεκινάει ο χορός στο πλακόστρωτο της πλατείας. Δειλά-δειλά μπαίνουν στο χορό και οι επισκέπτες και σε λίγο γίνεται ένα ξέφρενο γλέντι με χορό και τραγούδι.