Έκθεση φωτογραφίας "Deviant Woman"

04.10.2007
H Arabella Plouviez σχολιάζει τα στερεότυπα της γυναικείας παρέκκλισης σε χαρακτηριστικές απεικονίσεις σύγχρονου ύφους και πλαισίου.

Το βλέμμα μας αιχμαλωτίζεται από το πορτρέτο της γυναίκας που τη βασανίζει η αυτοκτονική μονομανία... πόσο μεγάλη είναι η λύπη, πόσα τα παράπονα και οι απογοητεύσεις που κρύβουν αυτά τα μάτια! Τι είδους άγχη, νοσηρές σκέψεις και δυσοίωνα σχέδια βρίσκονται χαραγμένα στις ρυτίδες αυτού του μετώπου. Πόσα δάκρυα, νωπά ακόμα, στεγνώνουν στα τραβηγμένα μάγουλα. Πόση πίκρα και πόνο, και πόσους πνιγμένους λυγμούς έχει συγκρατήσει αυτό το στόμα που στο παρελθόν θα φωτιζόταν ασφαλώς από ένα χαριτωμένο χαμόγελο!  Η φωτογραφία αυτή είναι μια τραγωδία". Ernest Lacan (1850)

Με τις "γυναίκες σε παρέκκλιση" η Arabella Plouviez σχολιάζει τα στερεότυπα της γυναικείας παρέκκλισης σε χαρακτηριστικές απεικονίσεις σύγχρονου ύφους και πλαισίου. Με στόχο να αμφισβητήσει την τάξη και την υποτιθέμενη λογική των προβαλλομένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στερεοτύπων που μας ενημερώνουν για τις σύγρονες τάσεις της γυναικείας θηλυκότητας, η Plouviez επισκέπτεται πάλι το αρχείο της ψυχολογικής και εγκληματολογικής φωτογραφίας του 19ου αιώνα και δίνει μια νέα ερμηνεία στις ιδεολογικές δομές του κοινωνικώς "φυσιολογικού" και της κοινωνικής διαταραχής.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 14ου Μήνα Φωτογραφίας.

Mavromichali 55
Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια, 106 80 Αθήνα, Τηλ.: 210 3624856
Τρίτη-Σάββατο 18:00-21:00
Πέμπτη 04/10 - Παρασκευή 02/11
Εγκαίνια: Πέμπτη 04/10 στις 20:00