'Landmarks of New York' στην Ελληνοαμερικανική

15.10.2007
H έκθεση 'Landmarks of New York', που φιλοξενεί η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση καταγράφει την ποιότητα και την ποικιλομορφία των μνημείων της πόλης της Νέας Υόρκης. Οι φωτογραφίες έχουν επιλεγεί μεταξύ περισσότερων από 1.100 διατηρητέων των πέντε δήμων της πόλης από το 1965 έως και τις αρχές του 2005.
Η Νέα Υόρκη κατέχει μεταξύ των αμερικανικών πόλεων την πρωτοκαθεδρία στη διαφύλαξη μνημείων και στην ευρύτητα και ποιότητα διασωθέντων αρχιτεκτονικών πόρων. Η πληθώρα και η ποικιλία αυτών των κτηρίων είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνουν τόσο τις σημαντικότερες δημιουργίες των σπουδαιότερων αμερικανών αρχιτεκτόνων όσο και τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό αρχείο που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής.

H έκθεση Landmarks of New York καταγράφει την ποιότητα και την ποικιλομορφία των μνημείων της πόλης της Νέας Υόρκης. Οι φωτογραφίες των μνημείων που εκτίθενται δεν χρονολογούνται από την περίοδο της κατασκευής τους, αλλά από την εποχή χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων ή και λίγο αργότερα. Έτσι, αποδεικνύουν ότι αν και πολλά από τα μνημεία διατηρούν την αρχιτεκτονική και αισθητική τους ακεραιότητα, άλλα έχουν αλλάξει ή και παραμεληθεί. Οι φωτογραφίες έχουν επιλεγεί μεταξύ περισσότερων από 1.100 διατηρητέων των πέντε δήμων της πόλης από το 1965 έως και τις αρχές του 2005. Οι ημερομηνίες κατασκευής αυτών των κτηρίων εκτείνονται μεταξύ 1640 και 1967.

Τα κτήρια καθρεφτίζουν τις φιλοδοξίες που πραγματοποιήθηκαν και αγγίζουν κάθε τομέα της ζωής στη μεγαλούπολη. Παρουσιάζουν την ανάπτυξη της πόλης της Νέας Υόρκης από μικρή εμπορική πόλη σε σύγχρονη μητρόπολη, ρίχνουν φως στην εξέλιξη της ιστορίας του πολιτισμού μας και περικλείουν τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις που μια γενιά κληροδοτεί στην επόμενη.

Η έκθεση φωτογραφίας 'Landmarks of New York' περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Leela Accetta, Argenis Apolinario, Robert Baldridge, Richard Barnes, Julio Bofill, Andrew Bordwin, Richard Cappelluti, Lea Marie Cetera, Rona Chang, Eric C. Chung, Teresa Christiansen, Andy Cook, Reuben Cox, Whitney Cox, Jeremiah Coyle, Timothy Dlyn-Haft, Carin Drechsler-Marx, Joseph Durickas, Nathaniel Feldman, Andrew Garn, Tony Gonzales, Jeanne Hamilton, Kristin Holcomb, James Kendi, Michael Kingsford, Robert Kozma, Kai McBride, Laura Mircik-Sellers, Laura Napier, Claudio Nolasco, Christine Osinski, Sarah van Ouwerkerk, Ronnie Quevedos, Andrea Robbins/Max Becher, Gerri Rotondi, Michael Stewart, Steven Tucker, Michael Vahrenwald, Adam S. Wahler, Bill Wallace, Jennifer Williams, Peter Wohlsen, Bryan Zimmerman.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, ισόγειο, 106 80 Αθήνα, Τηλ.: 210 3680900
Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-21:00, Σάββατο 10:30-14:30
Δευτέρα 15/10 - Σάββατο 03/11
Εγκαίνια: Δευτέρα 15/10 στις 20:00