Ελληνικά Παραμύθια στο Λουτρό των Αέρηδων

03.10.2007
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης παρουσιάζει στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα την παράσταση: «Έγειρε το φεγγάρι του άστρου να πλυθεί» με την Αγνή Στρουμπούλη.
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης παρουσιάζει στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα την παράσταση: «Έγειρε το φεγγάρι του άστρου να πλυθεί» με την Αγνή Στρουμπούλη.

Σε αυτό τον ιδιαίτερο χώρο, η Αγνή Στρουμπούλη ζωντανεύει λαϊκά παραμύθια από τη Νίσηρο, Σκιάθο, Εύβοια, Πελοπόννησο και τη Σερβία «προς τέρψιν και ψυχαγωγίαν» μικρών και μεγάλων.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Λουτρό των Αέρηδων, στην οδό Κυρρήστου 8 στην Πλάκα, το μοναδικό σωζόμενο Δημόσιο Λουτρό της πόλης, όλες τις Παρασκευές και τα Σάββατα του Οκτωβρίου 2007 ( 5 - 6, 12 - 13, 19 - 20 και 26 - 27), στις 9.00 το βράδυ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: Κάθε μέρα εκτός Τρίτης 10.00-13.00, στο τηλέφωνο: 210- 32 44 340.

ΑΜΦΙΒΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΝΤΑ
Ο αθάνατος προφορικός λόγος.
Η απροσμέτρητη μνήμη που κουβαλάει το σώμα.
Ο κύκλος της συνάντησης που υλοποιεί το φόβο, την ενοχή, τον πιο βαθύ πόθο μας κάνοντάς τα ρήμα και εικόνα.
Σ’ αυτά τα στημόνια περνούν τα κουρέλια της φαντασίας και υφαίνουν τα Παραμύθια.
Τις παρηγοριές συνάμα με τις συμβουλές. Με μια λέξη τη μύηση ή με μια άλλη λέξη, την πορεία. «Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει...»
Κάποτε τα έφτιαχναν, τα μετέδιδαν, ανάσαιναν μέσα σ’ αυτά.
Σήμερα τα διαισθανόμαστε - δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ή καλύτερα να κολυμπήσουμε σαν ιχθύες μέσα τους. Είναι αλλιώτικο το περιβάλλον, αλλιώτικοι κι εμείς.
Με λαχτάρα και με σεβασμό μπαίνω στην τελετουργία αυτής της γλώσσας, των Παραμυθιών.
Με την ανάσα, παίρνω τη λαλιά τους βαθιά, ως το ιερό του σώματος, την κοιλιά μου. Και λίγο λίγο, όσο της αφήνομαι, φυτρώνουν μέσα μου αμφίβια φωσφορίζοντα που με τρέφουν.
Μ’ αυτή τη χαρά σας τα προσφέρω.

Βούβες κι όλο αυτιά !
Α. Στρουμπούλη