Η «Προσμονή» και ο «Νάνος» στο Μέγαρο!

03.10.2007
Με δύο λυρικές μικρογραφίες μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα ανοίγει η αυλαία για τη Σειρά Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής. Ο δραματικός μονόλογος για σόλο σοπράνο «Προσμονή» του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και το μονόπρακτο «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ ανεβαίνουν στις 23, 25, 27 και 29 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Τι: Αρνολντ Σαίνμπεργκ «Προσμονή»
Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ «Ο Νάνος»
Πότε-Που: 23, 25, 27 και 29 Οκτωβρίου/ Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Oι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € (Φοιτητικά), 26 €, 45 €, 65 € & 90 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ξεκίνησε η προπώληση


Η φιλόδοξη αυτή παραγωγή που παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους πραγματοποιείται με την πολύτιμη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Με δύο λυρικές μικρογραφίες μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα ανοίγει η αυλαία για τη Σειρά Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής. Ο δραματικός μονόλογος για σόλο σοπράνο «Προσμονή» του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και το μονόπρακτο «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ ανεβαίνουν στις 23, 25, 27 και 29 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Στο οπερατικό αυτό δίπτυχο, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωμένος Ελβετός σκηνοθέτης Άικε Γκραμς, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γκότφρηντ Πιλτς, τους φωτισμούς ο Μάνφρεντ Φος και τη χορογραφία ο Πέτρος Γάλλιας.

Στη σκηνοθεσία συνεργάζεται η Αναστασία Βαρέλη ενώ η διδασκαλία της χορωδίας είναι της Καλλιόπης Γερμανού. Τους μονωδούς και τη χορωδία συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Τσούχλου.

Η «Προσμονή» του Αυστριακού Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951) είναι ένα «μονόδραμα σε μία πράξη», σύμφωνα με τα λόγια του δημιουργού του, για φωνή και ορχήστρα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σύντομη ?διαρκεί μόλις 30 λεπτά? αλλά εξαιρετικά περίπλοκη παρτιτούρα που ολοκληρώθηκε μέσα σε 17 ημέρες από τον Σαίνμπεργκ και βασίζεται σε λιμπρέτο της νεαρής γιατρού και ποιήτριας Μαρί Πάππενχαϊμ.
Το έργο επιχειρεί να αποδώσει τον εσωτερικό μονόλογο μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται στο δάσος περιμένοντας τον εραστή της. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συγχέονται μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα ανακαλύπτει το άψυχο σώμα του και ξεσπά, αποκαλύπτοντας μία σειρά μπερδεμένων συναισθημάτων καθώς θυμάται τον έρωτα τους.
Τον ιδιαίτερα απαιτητικό, από φωνητικής και υποκριτικής άποψης, ρόλο της Γυναίκας θα ερμηνεύσει η ρωσίδα υψίφωνος Έλενα Νεμπέρα. Ο Πέτρος Γάλλιας ενσαρκώνει τον Άνδρα.
«Ο Νάνος» προέκυψε το 1918, όταν ο φον Τσεμλίνσκυ συνάντησε τον λογοτέχνη Γκέοργκ Κλάρεν, στον οποίο ο συνθέτης παρήγγειλε ένα ποιητικό κείμενο βασισμένο στη νουβέλα του Όσκαρ Ουάιλντ «Τα γενέθλια της Ινφάντας».

Παρακολουθούμε την ιστορία μιας 18χρονης ισπανίδας ινφάντας, η οποία τη μέρα των γενεθλίων της λαμβάνει από τον τούρκο σουλτάνο ως δώρο, ένα νάνο. Ο νάνος ερωτεύεται την όμορφη ινφάντα ενώ εκείνη τον εκμεταλλεύεται και τον μεταχειρίζεται με σκληρότητα.
Τη Δόνα Κλάρα ερμηνεύει η γερμανίδα σοπράνο Μαρλίζ Πέτερσεν, γνωστή στο αθηναϊκό κοινό από την έξοχη ερμηνεία της στη «Λούλου» του Αλμπαν Μπεργκ πριν από δύο χρόνια στο Μέγαρο. Στον ρόλο της Γκίτα, η ελληνίδα υψίφωνος Μάτα Κατσούλη, του Αυλάρχη Δον Εστομπάν ο βαρύτονος Βόλφγκανγκ Σαίνε, ενώ τον Νάνο ενσαρκώνει φωνητικά ο διεθνώς καταξιωμένος βούλγαρος τενόρος Μπόικο Τσβετάνοφ.

Συμμετέχουν ακόμη οι: Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος), Ελένη Βουδουράκη (μεσόφωνος), Ελπινίκη Ζερβού (υψίφωνος) κ.ά..