Έκθεση 'chatelaine' στο Μουσείο Κοσμήματος

03.10.2007
Το Μουσείο Κοσμήματος παρουσιάζει το Νοέμβριο του 2007, έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών.
Το Μουσείο Κοσμήματος παρουσιάζει το Νοέμβριο του 2007, έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών. Σημείο αναφοράς των δημιουργών αποτελεί η chatelaine, ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές από το οποίο εξαρτώνταν τα κλειδιά της πυργοδέσποινας, σύμβολο της απόλυτης εποπτείας της στα πολύτιμα υπάρχοντα του οίκου της.

Με την πάροδο του χρόνου, από το 16ο - 19ο αιώνα, η chatelaine μεταμορφώθηκε από χρηστικό αντικείμενο σε βαρύτιμο κόσμημα. Σήμερα στα χέρια των σύγχρονων δημιουργών το μοτίβο αυτό μεταπλάθεται και πάλι για να αποκτήσει νέες συμβολικές προεκτάσεις.

Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από προσωπικότητες-πρότυπα, του 20ου αιώνα, χαρακτήρες του κινηματογράφου όπως τον Arnold Shwarzenegger και το «Shrek». Άτομα που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στον πολιτικό κόσμο όπως ο Jose Luis Rodriguez Zapatero (Πρόεδρος της Ισπανίας) ή και πολιτιστικό ο Rene Lalique, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Κλοντ Μονέ. Γυναίκες, σύμβολα, όπως η Φρίντα Κάλο, η Εβίτα Περόν, και η Μαρία Κάλλας, γίνονται έμπνευση των καλλιτεχνών για να επαναπροσδιορίζουν τη chatelaine ως φορέα μηνυμάτων και ως έκφραση των προβληματισμών του σύγχρονου δημιουργού.

Η χρήση εικαστικών μέσων ποικίλει, από τα πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά της κοσμηματοποιΐας, τον χρυσό, τον αμέθυστο, τα μαργαριτάρια και τις κίτρινες, έως τα λιγότερο αναμενόμενα: πλαστικό, συνθετικές ύλες, μαλλί, πολυμερισμένο πηλό, ακόμα και αντικαταθλιπτικά χάπια, κουκούτσια, και χρωματιστό νερό.

Ο ρόλος του κοσμήματος έχει αλλάξει στον 21ο αιώνα και πέρα από τις ιστορικές εκθέσεις παρουσιάζουμε σύγχρονες δημιουργίες που ήδη αποτελούν προνόμιο Μουσειακών συλλογών. Τα κοσμήματα της έκθεσης Σατλέϊνες, με τις ρηξικέλευθες φόρμες, τα χρώματα και τη θεματολογία τους, αποτελούν πρόκληση για το θεατή και λειτουργούν ως πρωτότυπα ερεθίσματα για μικρούς και μεγάλους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ 12 & ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ, 11742 Αθήνα
Τηλ: 210 9221044 & 9227260 , Fax: 210 9237358
Web: www.lalaounis-jewelrymuseum.gr